Home » Sklopljen ugovor za isporuku uglja iz Banovića za Srbiju
Biznis

Sklopljen ugovor za isporuku uglja iz Banovića za Srbiju

S obzirom na veliku potražnju uglja na tržištu naša država Bosna i Hercegovina je sklopila važan ugovor o isporuci uglja do kraja ove godine. Naime, Rudnik mrkog uglja iz Banovića je sklopio ugovor sa Elektroprivredom Srbije u Beogradu gdje će 100 hiljada tona uglja isporučiti do kraja ove godine.

Salihović je izjavio da ugalj iz Banovića po svojim svojstvima ne odgovara Termoelektrani Tuzla i Termoelektrani Kakanj. Uprava ovog rudnika je poduzela niz aktivnosti, jedna je ovaj ugovor pod veoma povoljnim uvjetima za nas.

Isporukom ovog uglja neće umanjiti količine uglja za Elektroprivredu BiH. Ove godine Elektroprivredi BiH je isporučeno 427.998,8 tona uglja.
Ovakav ugovor sa Srbijom i uprave Rudnika mrkog uglja u Banovićima će doprinjeti povećanju plata rudarima, što je postignuto na sastanku predstavnika sindikata, osam rudnika koji posluju u Federaciji, Federalne vlade i Elektroprivrede BiH. Isporuka uglja će također doprinjeti razvoju rudnika.

BLIC:   Pad industrijske proizvodnje u oktobru 2,3 posto

Pored napretka u finansijskom smislu ugovor je značajan i kao poslovna suradnja dvije države i objašnjava našu poslovnost i sposobnost. Ovakvi potezi su dugoročna stabilnost u poslovanju.

Elvir Salihović direktor Rudnika mrkog uglja iz Banovića se zahvalio učesnicima pregovora na ozbiljnoj i korektnoj saradnji.