Home » Sindikat zdravstvenih radnika SBK krenuo s pripremama za generalni štrajk
BiH

Sindikat zdravstvenih radnika SBK krenuo s pripremama za generalni štrajk

Nakon što kantonalna Vlada nije odgovorila na njihov konačni zahtjev, u toku su pripreme za generalni štrajk zdravstvenih radnika u Srednjobosanskom kantonu, kažu iz Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologa SBK.

Dr. Ivan Blažević, predsjednik Sindikata SBK, kazao je kako iz Vlade nisu dobili odgovor na konačni zahtjev koji su poslali prije deset dana.

– Budući da nikakav odgovor nismo dobili, pripremamo generalni štrajk koji bi mogao biti ovaj mjesec. Imamo zakonsku proceduru koju moramo ispoštovati, mora proći deset dana od najave štrajka, odnosno proces mirenja, uglavnom, ovaj mjesec će biti – rekao je Blažević.

Podsjetimo, Vlada je ponudila povećanje satnice za 20 feninga, sa 2,40 na 2,60 KM, dok liječnici traže satnicu od tri KM i povećanje koeficijenta za 0,2.

Ministar zdravstva i socijalne politike, Anto Matić, nakon posljednjeg sastanka sa sindikatima poručio je kako je Vlada ponudila duplo više novca za prava zaposlenih u zdravstvu nego prošle godine.

– Prošle godine ta brojka je bila 2,6, a ove godine ona iznosi pet miliona KM. Sindikati traže povećanje od 14 miliona KM. Razumijem zahtjeve sindikata, Sarajevo i Zenica su veći centri i oni realno mogu ponuditi više, ali ovo je ono koliko mi možemo dati. Vodimo odgovornu politiku i ne možemo davati ono što nemamo – kazao je Matić i dodao:

– Bilo je prijedloga u smislu da Vlada digne kredit, ali hoćemo li i sljedeće godine onda dizati kredit i gdje je tu kraj? Niti ministri nemaju iste plaće u svim kantonima, pa tako vjerojatno i liječnici. Strukovni sindikat traži da se približi liječnicima, liječnici traže dva-tri puta veći koeficijent prema omjeru stručne spreme. U konkretnim brojkama, naša ponuda bi za zaposlene srednje stručne spreme značila 90 KM veću plaću, dok bi liječnici imali osnovnu plaću veću za oko 200 KM – dodao je ministar.