Home » Sindikalna potrošačka korpa za oktobar iznosi 2.905,46 KM
BiH

Sindikalna potrošačka korpa za oktobar iznosi 2.905,46 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za oktobar ove godine iznosi 2.905,46 KM.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za august ove godine iznosila je 1.138 KM, prema podacima  Federalnog zavoda za statistiku. Minimalna plata prema odluci Vlade FBiH je 543 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 39,17 posto, a minimalnom platom je 18,69 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine – prehrana (43,85 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge  (12,53 posto), higijena i održavanje zdravlja (7,89 posto), obrazovanje i kultura  (9,64 posto), odjeća i obuća (14,45 posto), prijevoz (4,75 posto), te održavanje domaćinstva (6,89 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi).

BLIC:   Salem Marić: Odluka o osvjetljavanju Starog mosta u bojama HŠK Zrinjski neće biti provedena

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.