Home » Seizmologinja otkrila šta se može očekivati nakon zemljotresa u Hercegovini
BiH

Seizmologinja otkrila šta se može očekivati nakon zemljotresa u Hercegovini

Hercegovinu je jutros nešto iza 8.00 sati pogodio zemljotres jačine 4,8 stepeni po Richteru, a podrhtavanje tla osjetilo se širom Bosne i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj na području Dalmacije. O svemu je za N1 govorila Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe RH.

Ona kaže kako se u Bosni i Hercegovini dogodio jak zemljotres, 14 kilometara sjeverno od Širokog Brijega.

“Procjenjuje se da je intenzitet u epicentru šest ili sedam stepeni seizmološke ljestvice intenziteta”, kaže Ivančić i objašnjava kako je južni dio Bosne i Hercegovine i Hrvatske izuzetno seizmički aktivan pa će ovakvih zemljotresa još biti.

“Seizmička aktivnost je izražena u ovom dijelu BiH i Hrvatske”, kaže.

Govoreći o posljedicama ovakvih zemljotresa, ona kaže kako mogu izazvati štetu na građevinama.

“Mi to stavljamo za epicentralno područje u kojemu se dogodio zemljotres i gdje se seizmičkom ljestvicom intenziteta opisuje kakve mogu biti posljedice”, opisuje.

Naknadna podrhtavanja se uvijek očekuju. Mogu biti slabija. Malo je vremena prošlo od zemljotresa, dogodio se u 8:07 sati. Vidjet ćemo kako će se razvijati”, govori Ivančić.

Jutrošnji zemljotres u BiH se osjetio i na području Dalmacije, a Ivančić kaže kako je to jak potres i sigurno da se osjetio i u južnom dijelu Hrvatske.

Prema njenim riječima, seizmolozi u Hrvatskoj o zemljotresima znaju mnogo.

“Mi imamo jedan od najboljih kataloga potresa u Evropi. Našim instrumentima bilježimo mnogo potresa, jačih i slabih, onih dalekih i ovih blizu, zabilježili smo i afganistanski zemljotres neki dan. Sve te podatke u realnom vremenu dobijamo u našem centru u Zagrebu”, poručila je Ivančić.

Izvor: slobodna-bosna.ba