Home » SDA traži smjenu zastupnice Miomirke Melank s mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava
BiH

SDA traži smjenu zastupnice Miomirke Melank s mjesta predsjednice Komisije za ljudska prava

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) je u dosadašnjem toku redovne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlmenta podnio inicijativu za smjenu zastupnice Naše stranke Miomirke Melank s mjesta predsedavajuće parlamentarne komisije za ljudska prava i članice Komisije za obrazovanje, nauku i sport.

SDA je kao razlog naveo islamofobične i šovinističke izjave zastupnice Melank o ezanu, tradicionalnom islamskom pozivu na molitvu.

Inicijativu je uime Kluba obrazložila zastupnica Kenela Zuko rekavši da bi SDA reagovala na isti način kada bi neko protivustavno atakovao ne samo na simbole islamske već bilo koje druge vjere.

U dosadašnjem toku sjednice, podnesena je još jedna inicijativa, a dolazi iz zastupničkog Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

SDPBiH traži da Federalna vlada podnese informaciju o enormnim poskupljenjima ne samo nafte i naftnih derivata već i osnovnih životnih namirnica u Federaciji BiH. SDP-e će također tražiti da ova tema bude jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice.

Dnevni red će biti utvrđen nakon isteka redovnog jednosatnog termina za postavljanje zastupničkih pitanja i podnošenje inicijativa.