Home » SDA poziva Schmidta da objasni najavu Osmorke o rješenju kojim će utjecati na formiranje vlasti
BiH

SDA poziva Schmidta da objasni najavu Osmorke o rješenju kojim će utjecati na formiranje vlasti

Iz SDA od visokog predstavnika Christiana Schmida traže da objasni najavu stranaka Osmorke da priprema rješenje za formiranje vlasti u Federaciji BiH.

SDA traži od Schmidta da javnosti u našoj zemlji bez odlaganja i “bez diplomatskih floskula” pojasni najavu koja je došla od stranaka Osmorke, da priprema jednokratno rješenje kojim želi direktno utjecati na formiranje vlasti u Federaciji BiH i “poništiti volju birača koja se ogleda u sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine”.

Istakli su kako je visoki predstavnik odlukom objavljenom u izbornoj noći 2. oktobra 2022. godine već “donio pristrasno rješenje”, koje je HDZ-u i pratećim strankama omogućilo povlaštenu poziciju.

“Sa osvojenih 13 posto glasova učinio ih je nezaobilaznim faktorom u formiranju izvršne vlasti, upravo zbog pozicije u Domu naroda PFBiH. Kada se pokazalo da je unatoč pristrasnoj odluci visokog predstavnika, izborna volja birača takva da su SDA i HDZ u gotovo identičnoj situaciji u Domu naroda, a da favorizirana tzv. Osmorka ne ispunjava osnovni preduvjet da bi formirala vlast – jer ne može predložiti predsjednika, odnosno potpredsjednika Federacije BiH, pokrenute su špekulacije da će uslijediti nametanje nove odluke iz OHR-a”, mišljenja su iz SDA.

Smatraju kako bi cilj takve odluke bilo dodatno jačanje pozicije HDZ-a i osiguravanje partnera na probosanskoj strani koji su spremni da prihvate Izborni zakon po mjeri HNS-a.

“Takve špekulacije, po kojima visoki predstavnik namjerava nametnuti jednokratno rješenje koje bi važilo samo u ovom izbornom ciklusu, moraju biti razjašnjene, jer izazivaju ogorčenost stotina hiljada birača, čija bi se izborna volja u tom slučaju poništila. Također, dodatno štete već narušenom kredibilitetu OHR-a”, naglasili su.

Iz SDA upozoravaju Schmidta a da bi nametanje jednokratnog rješenja obesmislilo evropske standarde, izbore i demokratske procese u Bosni i Hercegovini, oslabilo institucije i vodilo prema anarhiji i stanju u kojem bi se politički procesi umjesto po Ustavu, zakonima i utvrđenim pravilima jednakim za sve odvijali po ad hoc rješenjima.

“To bi imalo nesagledive posljedice na stanje i odnose u Bosni i Hercegovini, a za to bi isključivu odgovornost snosio upravo visoki predstavnik”, zaključili su.