Home » SDA: HDZ je stavio tačku na “legitimno predstavljanje” izborom novog rukovodstva Doma naroda FBiH
BiH

SDA: HDZ je stavio tačku na “legitimno predstavljanje” izborom novog rukovodstva Doma naroda FBiH

Iz SDA su komentirali izbor novog rukovodstva federalnog Doma naroda na konstituirajućoj sjednici tog doma održanoj jučer, kada uprkos većini koju ta stranka ima u Klubu Bošnjaka, nije izabrana Aida Obuća, njihova kandidatkinja.

Jučer su na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrani predsjedavajući i potpredsjedavajući ovog doma.

Za predsjedavajućeg Doma naroda FBiH je izabran HDZ-ov Tomislav Martinović, a za potpredsjedavajućeg iz reda Srba izabran je Slađan Ilić iz SDP-a.

Kandidati iz reda Bošnjaka za potpredsjedavajućeg su bili Aida Obuća iz SDA i Izan Hajdarevića, član Naroda i pravda koji je u konačnici i izabran za zamjenika predsjedavajućeg zbog čega su jučer negodovali delegati SDA u Domu naroda FBiH.

“Glasanjem u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za izbor rukovodstva ovog Doma ignorisana je volja većine u Klubu Bošnjaka. Klubovi Srba i Hrvata, zajedno sa delegatima koji predstavljaju manjinu u Klubu Bošnjaka, izabrali su u rukovodstvo Doma osobu koja nije bila prijedlog bošnjačkog kluba”, istakli su iz SDA.

Smatraju da je tim činom stavljena tačka na dugogodišnje insistiranje HDZ-a na “legitimnom predstavljanju”.

“Na taj način je u Dom naroda, gdje takvo predstavljanje jedino ima smisla, praktično uveden građanski princip većinskog odlučivanja. Ignorisanje većinske volje Kluba Bošnjaka, sudeći prema posljednjim istupima predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, u ovom trenutku se doživljava trijumfalistički”, mišljenja su.

Mišljenja su i da uvođenje principa po kojem većinska volja u klubovima naroda nije bitna, već je presudna opća većina u Domu naroda FBiH će se prije ili kasnije “poput bumeranga” vratiti onima koji su taj princip uveli.