Home » Saudijska Arabija ukida ograničenje broja hadžija nakon tri godine mjera zbog koronavirusa
Svijet

Saudijska Arabija ukida ograničenje broja hadžija nakon tri godine mjera zbog koronavirusa

Saudijska Arabija će ove godine organizirati hadž s istim brojem vjernika kao što je to bilo prije pandemije koronavirusa, objavio je saudijski ministar hadža i umre dr. Tawfiq Al-Rabiah.

Ministar je također najavio da će za hadžije biti ukinuti i svi starosni uslovi, prenosi Saudi Gazzete.

Ove informacije ministar Al-Rabiah je objavio na ceremoniji otvaranja “Expo Hajj”, konferencije i izložbe o hadžu i umri koja se održava u Džedi od 9. do 12. januara.

– Zajedno sa našim partnerima pokrenuli smo i NUSK platformu kako bismo olakšali procedure za hadžije – kazao je ministar.

Otkrio je i da su troškovi osiguranja hodočasnika koji borave na umri smanjeni sa 235 na 88 saudijskih rijala, odnosno za 63 posto. Također, trošak osiguranje hadžija smanjen je sa 109 na 29 rijala, odnosno 73 posto.

Ministar je rekao i da je trajanje vize za umru produženo sa 30 na 90 dana i omogućava njenom nosiocu da se kreće po cijeloj Kraljevini.

BLIC:   Govor mržnje protiv muslimana u Indiji povećan za više od 60 posto

– Svaki posjetilac Kraljevine sa bilo kojom vrstom vize može obaviti umru i posjetiti Medinu – dodao je.

Podsjetio i da je država dosta uradila na obogaćivanju kulturnog iskustva i razvoju i aktiviranju islamskih historijskih lokaliteta vezanih za Poslanikovu biografiju, te će u tom smislu u narednim godinama biti rehabilitirano oko 100 lokaliteta.

Ministar Al-Rabiah je istakao i da je Kraljevina uložila preko 200 milijardi rijala u infrastrukturu proširenja Harimi-šerifa, što ga čini najvećim građevinskim projektom u historiji.

Od 2009. do 2019. godine, broj hadžija iznosio je u prosjeku skoro 2,3 miliona svake godine. Nakon početka pandemije 2020. godine vlasti su taj broj reducirale, zbog ograničenja i mjera koje su provođene na zaštiti ljudskih života.

Izvor: preporod.info