Home » Sarajevski aerodrom poprima novi izgled, bit će subvencionirane i nove avio-linije
Biznis

Sarajevski aerodrom poprima novi izgled, bit će subvencionirane i nove avio-linije

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović jučer je obišao brojne aktuelne radove na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (MAS), te iskazao zadovoljstvo viđenim. Poručio je da sarajevski aerodrom brojnim novim sadržajima konačno dobiva vizure modernih aerodroma u svjetskim metropolama.

Ovom prilikom, ministar Mijatović se sastao s direktorom MAS-a Alanom Bajićem, s ciljem analize javnog poziva koji je prethodno proveden i koji je za rezultat imao povezivanje Sarajeva i Londona direktnom avio-linijom.

Ministar Mijatović je ovom povodom poručio da su susret iskoristili kako bi uskladili plan daljeg djelovanja, u namjeri da se u što skorije vrijeme objavi još jedan javni poziv, za koji vjeruju da će rezultirati uspostavljanjem još većeg broja novih avio-linija.

Planirano je da se objavi novi javni poziv za subvenciju avio-kompanija za 2024. godinu, na koji će se moći prijaviti avio-kompanije koje nisu bile u mogućnosti da apliciraju na prethodni, a koje su spremne uvrstiti Sarajevo u svoju mrežu destinacija od naredne godine.

BLIC:   KPZ ZENICA TRAŽI RADNIKE: Direktor Isak raspisao konkurs za zatvorske policajce

“Naša namjera ostaje ista, a to je da u Kanton Sarajevo privučemo što veći broj turista i da tako osiguramo bolje poslovanje djelatnostima koje su povezane s turizmom”, poručio je ministar Mijatović.

Pored značaja za turizam, uspostavljanje novih avio-linija značajno će olakšati poslovanje privrednicima koji u svakodnevnim razgovorima konstantno ističu problem nedostatka direktnih letova za ključne destinacije.

Cilj je ubrzati privredne tokove, te velike svjetske centre približiti Sarajevu, a najefikasniji način za to je uspostava direktnih letova.

Izvor: akta.ba