Home » Sarajevski aerodrom nakon rekonstrukcije očekuje 24-satno radno vrijeme i nove linije
Biznis

Sarajevski aerodrom nakon rekonstrukcije očekuje 24-satno radno vrijeme i nove linije

Nakon što je aviokompanija WizzAir prošle godine odlučila zatvoriti svoju bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, jedna od međunarodnih aviokompanija je blizu okončanja pregovora o preuzimanju ove baze.

Kako saznaje Klix.ba, riječ je o niskobudžetnoj irskoj kompaniji Ryanair. Navodno su ova kompanija i sarajevski aerodrom blizu finalizacije dogovora.

Ryanair koji je na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan od 2018. godine kada je uspostavio saradnju s banjalučkim aerodromom, a obavljaju letove i iz Tuzle.

Direktor ove aviokompanije Ray Kelliher je ranije poručio da se raduju rastu poslovanja u Bosni i Hercegovini te da od predstojećeg ljeta postoji mogućnost uspostave letova ka novim destinacijama.

Još jedna lijepa vijest trebala bi uskoro biti i zvanično objavljena s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a riječ je o 24-satnom radnom vremenu.

Naime, prema nezvaničnim informacijama, aerodrom bi trebao na proljeće da radi non-stop što trenutno nije slučaj. Ovim 24-satnim radnim vremenom bi bio omogućen veći broj letova, naročito tokom noći, ali i duža lista destinacija. Također, radno vrijeme je jedno od uslova za buduću aviokompaniju kojoj će sarajevski aerodrom biti baza.

Podsjetimo, realizacija kapitalnog projekta “Dogradnja i modernizacija Terminala B” na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u završnoj je fazi. Ovim projektom znatno se povećavaju kapaciteti aerodroma, kako prostorni tako i tehnološki.

Terminal sada ima 19.000 m2 površine i predstavlja reprezentativan objekat kojim se može odgovoriti na rastuće zahtjeve na polju aerodromske djelatnosti. Nakon dobijanja potrebnih dozvola novi terminal će biti u funkciji.

Izvor: Klix