Home » Samopoštovanje – Stvorite pozitivnu sliku o sebi
Magazin

Samopoštovanje – Stvorite pozitivnu sliku o sebi

Često puta smo osjetili da naše samopoštovanje odlazi i dolazi. Jednog momenta se osjećam zaista odlično i na vrhu svijeta, a zatim se nešto dogodi, odreagujem loše i sljedećeg momenta je moje samopoštovanje nestalo.

To se dešava veoma brzo i kada dođe do toga ja se osjećam beskorisno i loše i ne znam šta da učinim kako bih se ponovno podigla. Izgleda da je ovaj iznenadan gubitak samopoštovanja svima zajednički. Svi želimo da znamo šta je to što će nas ponovo podići kada stvari krenu naopako i izgubimo vjeru u sebe.

Trebamo govoriti pozitivne stvari o sebi

Ako ljudi o sebi govore negativno: “beskoristan sam“, „vjeruj mi, upropastiću to“,“ ne mogu to da uradim“, neće dugo proći i počećemo da se slažemo sa njima.

Ne govorite loše o sebi. Umjesto da kažete nešto negativno o sebi, recite nešto pozitivno. Evo nekoliko primjera: „Daću sve od sebe“, „Pokušat ću“, „Mogu ja to“ i sl… Kada govorite pozitivne stvari o sebi, vaše samopoštovanje raste pa se i drugi odnose prema vama sa poštovanjem, što vam zauzvrat opet podiže samopouzdanje.

Promjenite lošu sliku o sebi

Svi smo ovo iskusili. Ustanemo na lijevu nogu, pogledamo u ogeldalo i pomislimo: „Oh na šta ličim! Izgledam tako staro, umorno, debelo“…, i onda ta jadna predstava o sebi čitav dan ostaje sa nama. Potražite nešto što će vam se svidjeti kod vas, koliko god bilo malo. Kada počnete cijeniti svoje tijelo, vaša slika o samom sebi će napredovati kao i samopoštovanje. Osećate se mnogo sigurnijim i to će se odraziti na vaš izgled.

Klonite se mrzovoljnih ljudi

Da li poznajete ljude koji se uvijek žale? To su osobe kojima smeta vrijeme, užasne katastrofe u svijetu, žale se na bolesti, na to kako se loše odnose prema njima, na loše političare, stanje u svijetu, itd. Ovakvih osoba je svakodnevno oko nas i šta mislite kako ćete se osjećati dok ste u njihovom društvu. Možete se osjećati odlično, prepuni samopoštovanja i puni pozitivnih ideja… a onda sretnete gospodina, gospođu ili šta je već Mrzovoljnu. Bježite! Ovakve osobe su ubjeđene da oni nikada neće imati dobar dan. Zaštitite svoja pozitivna osjećanja i samopoštovanje i držite se podalje mrzovoljnih ljudi.

Odvojite vrijeme za sebe

Da li vam se ponekad čini da za sebe jednostavno nemate vremena. Žene su te koje pokušavaju da postignu sve: da održavaju kuću, da budu majke, da budu supruge, a vjerovatno i da budu zaposlene. Nije ni čudo što često nemamo vremena za sebe. Uradite nešto samo za sebe. Idite u večernju školu, idite kod frizera, otiđite na plivanje, posjetite pozorište, kino, i sl. Odvojite vrijeme! Ako brinete o sebi na ovaj način, shvatit ćete da su vaše potrebe važne isto koliko i nečije druge, tako da će i vaše samopoštovanje porasti.