Home » Salkić pozvao Schmidta da eliminiše sistemsku diskriminaciju u RS-u
BiH Vijesti

Salkić pozvao Schmidta da eliminiše sistemsku diskriminaciju u RS-u

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić danas je rekao, reagujući na izjavu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, da ne vidi problem u funkcioniranju u bh. entitetu RS, da ta izjava zvuči nevjerovatno, te “da je ona plod nepoznavanja stanja ili loše namjere”.

– Zvuči nevjerovatno Vaša izjava da Vi ne vidite problem u funkcioniranju u entitetu RS. Vaša izjava je plod nepoznavanja stanja ili loše namjere. Kako god, jedno i drugo loša je poruka za obespravljene i sistemski diskriminirane Bošnjake u ovom entitetu u Bosni i Hercegovini.

Ovaj entitet, koji po Vama funkcioniše, ostavljen je pod upravom isključivo predstavnika srpskog naroda, bez da Bošnjaci mogu uticati na bilo kakve procese. Amandmani na Ustav entiteta RS koje je nametnuo Vaš prethodnik Wolfgang Petrich dao je formalno pravo na predstavljanje i zastupljenost Bošnjaka bez suštinske mogućnosti da se utiče na proces donošenja odluka u ovom entitetu – navodi u saopćenju Salkić.

Ovu anomaliju, kako kaže, obilato koriste predstavnici srpskog naroda, a Schmidtove izjave i nečinjenje da se stanje promijeni dodatno ih ohrabruje da nastave sa provođenjem sistemske diskriminacije.

– Kao visoki predstavnik trebali biste znati da su asimetrična rješenja u ustavima entiteta koje je nametnuo visoki predstavnik Wolfgang Petrich temelj neravnopravnosti naroda i svih građana u Bosni i Hercegovini.

Bošnjaci imaju pravo na pet ministara u Vladi Rs-a, ali sve njih imenuju isključivo srpske političke partije. Bošnjaci imaju pravo na vitalni nacionalni interes o kojem odlučuje Ustavni sud entiteta na osnovu Poslovnika koji je suprotan Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu. U njemu odlučuju sudije koje predlaže samo predsjednik entiteta bez konsultacija sa potpredsjednicima – ističe potredsjednik RS Ramiz Salkić.

Dodaje da Bošnjaci imaju pravo na jednak pristup obrazovnom procesu, ali im se zabranjuje izučavanje i imenovanje bosanskog jezika.

BLIC:   Ministar Isak sastao se sa načelnikom Općine Foča - Ustikolina

– Bošnjačka djeca moraju učiti da su presuđeni ratni zločinci za genocid srpski heroji i stvaraoci RS. Svakodnevno slušamo i trpimo uvrede da genocid nad nama nije počinjen, da su ratni zločinci i počinioci genocida nad nama srpski heroji.

Bošnjaka je danas zaposleno u institucijama entiteta i lokalnih zajednica oko 1 posto, a po Ustavu entiteta član 97. trebalo bi nas biti oko 30 posto.

Mogao bi nabrojati puno primjera diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu koje Vi ne primjećujete ili ne želite da primijetite, čime indirektno ili direktno podržavate sistemsku diskriminaciju Bošnjaka koja za posljedicu ima mirnodopski progon Bošnjaka sa ovog prostora i realizaciju ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom teritoriju – kaže Salkić u obraćanju visokom predstavniku.

On poziva Schmidta da poduzme konkretne korake na otklanjanju sistemske diskriminacije Bošnjaka, jer im je ta mogućnost oduzeta, ne njihovom voljom, a to je kako kaže i Schmidtova direktna obaveza zbog kršenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane vlasti entiteta RS.

– Pozivam Vas da svojom odlukom promijenite raniju odluku visokog predstavnika Wolfganga Petricha i uklonite asimetrična rješenja u ustavima entiteta i time učinite sve narode i građane u Bosni i Hercegovini ravnopravnim u procesu donošenja odluka.

Vaš angažman na otklanjanju sistemske diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu i uklanjanje asimetričnih rješenja bio bi pravi put i pokazao bi dobru namjeru spram izgradnje države Bosne i Hercegovine sa jednakim pravima svih naroda i građana, svaki drugi pristup daje nam za pravo da vjerujemo da Vaše namjere spram Bošnjaka i Bosne i Hercegovine nisu dobronamjerne – rekao je potpredsjednik Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.