Home » Šahovski boks – totalno lud sport
Sport

Šahovski boks – totalno lud sport

Da li znate ko je prvi dobio ideju za ludim sportom šahovski boks? To je bio Enki Bilal francuski pisac stripova rođen u Beogradu. Godine 1992. nacrtao je ovaj sport u svome stripu Froid Equateur.

Holandski umjetnik Rubingh je prvi organizirao ovakav sportski događaj u Nizozemskoj, koji je kao koncept nastao iz ovog stripa.

U ovom sportu takmičari naizmjenično boksaju i igraju šah u ringu. Šahovski boks je postao u Evropi sve popularniji. Meč se sastoji od 11 rundi u kojoj se 6 rundi igra šaha i 5 rundi igra boks. Prva runda počinje igrom šaha od 4 minute, gdje takmičari imaju slušalice na ušima kroz koje je puštena glasna muzika.

Sljedeća runda je boks koji traje 3 minute po boksačkim pravilima. Takmičari su opremljeni za boks, ali rukavice se skidaju dok igraju šah. I tako igra traje sve dok neko ne doživi nokaut ili šah mat.

BLIC:   Sloga u Doboju deklasirala Željezničar s 3:0

Bodovi se boduju normalno kao i u bokserskom meču, osim ako šahovska partija nije dovela do završetka igre. Ukoliko je rezultat izjednačen, pobjednik je onaj koji skupi više poena u boksu. Ukoliko je boks neriješen , pobjeda pripada igraču koji ima crne šahovske figure.

Ovaj sport zahtjeva od igrača da budu vješti. Prilikom igranja šaha igrači ne mogu odugovlačiti šahovsku rundu . Tada sudije mogu dosuditi 10 sekundi kazne. U ovoj igri igrači mogu biti diskvalifikovani ukoliko ne poštuju pravila koja su postavljena u ovome sportu.

Razumijevanje igrača mora biti obastrano i za boks i za šahovske discipline. Također igrači moraju da imaju najmanji šahovski rejting 1800 kako bi se takmičili u sportu.

Ovaj sport je posebno popularan u Njemačkoj, Italiji, Finskoj, Rusiji, Indiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Sport je postao novi način za izazivanje ljudskih vještina i granica do kojih smo sposobni ići dalje.