Home » Ryanair od aprila leti iz Sarajeva za Milano, Brisel, London, Memmingen i Geteborg
Biznis

Ryanair od aprila leti iz Sarajeva za Milano, Brisel, London, Memmingen i Geteborg

Ryanair, najveća i najbrže rastuća aviokompanija u Evropi, jučer je objavila da počinje sa radom u Sarajevu, isporučujući preko 20 sedmičnih letova na 5 uzbudljivih novih ruta, otvarajući preko 150 lokalnih radnih mjesta od ljeta ‘24.

Sarajevo će od 24. aprila postati drugi bosanskohercegovački aerodrom u Ryanairovoj mreži, čime se dodatno povećava prisutnost Ryanaira u Bosni i Hercegovini.

Ryanairovih 5 uzbudljivih novih linija nudit će direktne veze iz Sarajeva za Brisel, Geteborg, London, Memingen i Milano.

Predstavnici Ryanaira i Međunarodnog aerodroma u Sarajevu (MAS) na zajedničkoj konferenciji za medije na MAS predstavili su planove buduće saradnje.

Direktor MAS Alan Bajić je rekao da njihova vizija i misija da budu vodeći aerodrom u Bosni i Hercegovini koji je uporediv sa najboljim regionalnim i evropskim aerodromima, svakim danom postaje sve realnija.

“Ryanair uvodi direktne letove iz Sarajeva do pet izuzetno atraktivnih evropskih destinacija, povezuje Sarajevo sa Londonom, Briselom, Milanom, Geteborgom i Memingenom i u tom procesu pruža Bosni i Hercegovini još veće turističke mogućnosti”, istakao je Bajić.

Podsjetio je da je uspješna realizacija tog projekta rezultat podrške Vlade Kantona Sarajevo sa Ministarstvom privrede i Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, koje je raspisalo javni poziv koji se fokusirao na stimulisanje pokretanja strateških ruta, s ciljem povećanja broja turista u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini, kao i podršku Vlade Federacije BiH i Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.

Premijer FBiH Nermin Nikšić je rekao da se nada da će će broj od početnih pet destinacija biti proširen kako bi što veći broj turista došao u našu zemlju i da naši građani imaju vezu sa što većim brojem destinacija u svijetu.

“Siguran sam da je i menadžmentu kompanije Ryanair puno lakše da uđu u ovakav projekt kada vide da institucije države stoje iza njega. Mi ćemo u Vladi FBiH pratiti i podržavati ovakve projekte, a u četvrtak na sjednici Vlade donosimo odluku o uplati grant sredstava aerodromima na prostoru FBiH”, dodao je Nikšić.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk također je pozdravio dolazak najveće evropske aviokompanije, te druge aviokompanije na svijetu kada je riječ o broju prevezenih putnika.

Dodao je da ćemo, pored ovih pet letova, od proljeća imati između deset do 15 novih destinacija koje će biti povezane sa glavnim gradom BiH.

Glavni komercijalni direktor aviokompanije Ryanair Jason McGuinness najavio je od sljedećeg aprila pet novih ruta sa 200.000 putnika godišnje.

Avoni ove kompanije lete u 40 država, na 230 aerodroma, a broj od 183 miliona prevezenih putnika godišnje planiraju povećati na 300 miliona. Također planiraju i dalji razvoj flote.

McGuinness je naglasio da će putnici imati priliku da se uvjere da je Ryanair pouzdana kompanija, koja svoje operacije vrši na vrijeme i efikasno.