Home » Russia Today, koja je pod sankcijama EU, pokrenula portal na srpskom jeziku
Svijet

Russia Today, koja je pod sankcijama EU, pokrenula portal na srpskom jeziku

Televizija Russia Today (RT), koja je pod sankcijama Europske unije, objavila je u utorak da je pokrenula multimedijalni on line portal na srpskom jeziku – RT Balkan, dok se početak emitiranja televizijskog programa planira do 2024. godine.

“Vjerojatno nas nigdje u svijetu nisu očekivali toliko kao ovdje. I želim se obratiti dragim Srbima na njihovom jeziku: Braćo, gledajte RT”, poručila je u priopćenju glavna urednica RT Margarita Simonian.

Portal RT Balkan vodit će Jelena Milinčić, kćer glavne i odgovorne urednice ruskog portala Sputnjik koji je na srpskome pokrenut 2014. godine.

“Sada će stanovnici regije imati pristup RT na srpskom jeziku, što će pružiti potpuniju sliku suvremenog svijeta. Postati dio medijskog prostora Balkana za nas je veliki izazov. Ali, spremni smo na to”, rekla Jelena Milinčić.

Osim internetske stranice, RT Balkan bit će dostupan i na kanalu Telegram, te na društvenim mrežama Instagram, Twitteru, Tik-tok i YouTube.

Međunarodna televizijska mreža RT objavljuje vijesti na engleskom, arapskom, španjolskom, francuskom, njemačkom jeziku, ima dokumentarni kanal RTD, a on line portali emitiraju sadržaje na sedam jezika.

Europska unija uvela je početkom ožujka sankcije protiv dva ruska medija u državnom vlasništvu, Russia Today i Sputnika, navodeći da manipuliraju informacijama i šire rusku propagandu o brutalnom napadu na Ukrajinu, prenosi Hina.

“Riječi su važne u doba rata. Svjedoci smo masovne propagande i dezinformacijama o sramotnom napadu na slobodnu i neovisnu zemlju. Nećemo dopustiti apologetima Kremlja da sipaju svoje toksične laži koje opravdavaju Putinov rat i da siju sjeme podjela u našoj Uniji”, izjavila je tada predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

BLIC:   Beč traži 21.000 novih zaposlenika do 2030. godine

U Komisiji su naveli da su Russia Today i Sputnik ključni mediji za promicanje i potporu ruskoj agresiji na Ukrajinu i da predstavljaju izravnu prijetnju javnom poretku i sigurnosti u EU.

Oba medija sudjeluju u koordiniranom manipuliranju informacijama i dezinformiranju, pokazala je analiza radne skupine East StratCom Europske službe za vanjsko djelovanje, koja o tome prikuplja podatke od 2015. godine.

Sankcije pokrivaju sva sredstva za prijenos i distribuciju sadržaja, poput kabela, satelita, IPTV-a, platformi, web stranica i aplikacija. Sve relevantne licence, ovlaštenja i dogovori o distribuciji su suspendirani.

Ove mjere pokrivaju sve države članice EU-a i odmah se izravno primjenjuju, navela je Komisija.

Glasnogovornik Europske unije Peter Stano u srpnju ove godine je, komentirajući tada najavu da će RT otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu, rekao da se “od Srbije kao zemlje kandidata očekuje da se postupno usklađuje s vanjskom i sigurnosnom politikom Unije i njezinim odlukama”. Podsjetio je da je EU “uvela ograničenja na emitiranje, distribuciju i reklamiranje RT-a u okviru sankcija koje su odgovor na nelegalnu rusku agresiju protiv Ukrajine”.

Od zemalja zapadnog Balkana, jedino Srbija nije uvela sankcije Rusiji i odbija se uskladiti s vanjskom politikom EU-a, objašnjavajući svoje stajalište zaštitom državnih i nacionalnih interesa, dok u vrijeme energetske krize ima osiguranu opskrbu ruskim plinom i nastoji sačuvati dobre političke i gospodarske odnose s Moskvom.