Home » Ruski Istražni komitet: Darija Dugina ubijena je planski i s nalogom
Svijet Vijesti

Ruski Istražni komitet: Darija Dugina ubijena je planski i s nalogom

Ruski Istražni komitet saopćio je danas da je pokrenuo krivični postupak zbog eksplozije automobila u Moskovskoj oblasti, u kojoj je poginula novinarka i politikolog Darija Dugina (30), kćerka poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina.

Sinoć oko 21 sat po lokalnom vremenu, u blizini sela Boljšije Vjazemi, aktivirana je eksplozivna naprava u terencu u kojem je život izgubila novinarka i politolog Darija Dugina.

– Prema dobijenim informacijama, smatra se da je zločin unaprijed planiran i počinjen po nalogu – navodi se u saopćenju Istražnog komiteta Rusije.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da, ukoliko nadležni organi potvrde ukrajinski trag u ubistvu Dugine, onda postoji politika državnog terorizma koju provodi Kijev, javlja Anadolija.

BLIC:   Iranska delegacija napustila COP28 zbog učešća Izraela

– Ruski organi istražuju smrt Darije Dugine. Ako se ukrajinski trag potvrdi, a ovu verziju je iznio lider DNR-a Denis Pušilin, a to moraju da provjere nadležni organi, onda je riječ o politici državnog terorizma koju sprovodi kijevski režim – napisala je Zaharova na Telegramu.

Darija Dugina bila je i bliska saradnica svog uticajnog oca, ruskog filozofa Aleksandra Dugina koga prozapadni mediji nazivaju “Putinovim mozgom“.