Home » Ruska svemirska letjelica s rusko-američkom posadom lansirana prema ISS-u
Svijet

Ruska svemirska letjelica s rusko-američkom posadom lansirana prema ISS-u

Ruska svemirska letjelica poletjela je u petak s kazahstanskog kosmodroma Bajkonur noseći dva ruska kosmonauta i američku astronauticu koji će se pridružiti posadi Međunarodne svemirske stanice (SS), pokazuju snimci uživo.

Svemirski brod Sojuz MS-24 s Amerikankom Loral O'Hara i Rusima Olegom Kononenkom i Nikolajem Čubom trebalo je da pristane na ISS u 18,56 sati

Oni će se pridružiti sadašnjoj posadi NASA-nih astronauta Jasmin Mogbeliji i Franku Rubiji, ruskim kosmonautima Dmitriju Petelinu, Konstantinu Borisovu i Sergeju Prokopjevu, kao i Dancu Andreasu Mogensenu i Japancu Satoshiju Furukavi.

O’Hara i Chub su na svom prvom svemirskom letu, a Kononenko na petom.

Ruski svemirski program pretrpio je veliki neuspjeh prošlog mjeseca kada se ruska svemirska letjelica Luna-25 srušila tokom pokušaja sletanja u blizini južnog pola Mjeseca u prvoj ruskoj lunarnoj misiji u posljednjih 47 godina.

BLIC:   Iznad Sjevernog pola počinje se formirati snažni polarni vrtlog, šta to znači za zimu u Evropi

ISS je jedan od rijetkih međunarodnih projekata na kome Sjedinjene Države i Rusija još uvijek blisko sarađuju. Odnosi u drugim oblastima su praktično prekinuti od ruske invazije na Ukrajinu, na koju je Washington odgovorio naoružavanjem Kijeva i uvođenjem uzastopnih rundi sankcija Moskvi, prenosi Reuters.