Home » Rim jedini grad u sklopu kojeg postoji država, Vatikan – namjanja država na svijetu
Svijet

Rim jedini grad u sklopu kojeg postoji država, Vatikan – namjanja država na svijetu

Rim je grad koji ima suverenu državu koja se nalazi u potpunosti u njegovim granicama, Vatikan, koji je ujedno i najmanja država na svijetu. Pet kapela i hodnik dugačak 60 metara čine Kapucinsua kripta u Rimu koja je “ukrašena” kostima oko 4.000 monaha.

Po ovom redu monaha napitak od kafe Cappuccino dobio je ime. Oni su bili poznati po svom običaju da nose kapuljaču ili kapućio. Neke jezičke mogućnosti za porijeklo riječi “Rim” uključuju etruščansku riječ rhome, što znači “snaga” ili “rijeka”. Može se povezati i sa korijenom rum koji znači “sisa”, a odnosi se na vučicu koja je dojila blizance Romula i Rema. Druga teorija je da je Roma bila kćerka Eneja, mitskog osnivača Rima.

BLIC:   U SAD-u uhapšena Nada Tomanić, bivša pripadnica jedinice "Zulfikar"

Prema nekoim religijskim izvorima, Neron je bio Antihrist. Neki naučnici tvrde da su brojevi 666 u biblijskoj Knjizi Otkrivenja u stvari šifra za Nerona.

Budući da je očigledno bilo malo žena u ranom Rimu, Romul (oko 771-717 p.n.e.) je oteo susjedne Sabinjanke. Većina djevojaka bile su nagrade onoga ko ih je prvi dobio, dok su neke ljepše posebne bande donijele vodećim senatorima.

Neronova vladavina imala je mnogo nezaboravnih trenutaka, uključujući ubistvo njegove majke Agripine i njegove žene Oktavije. Kada je umro, rekao je: “Kakav umetnik umirem!” („Qualis artifex pereo!“).

Neki stari Rimljani postavljali su falični simbol preko vrata kao simbol sreće i plodnosti, a minijaturni falusi su se često nosili kao amajlije.

Tags