Home » PSBiH – Komisija nije podržala Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnim narodima
BiH

PSBiH – Komisija nije podržala Prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnim narodima

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatila principe Prijedloga zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanik Nikola Lovrinović.

Zajednička komisija usvojila je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2021. godinu, čiji je podnosilac Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Usvojena je modifikovana poslanička inicijativa Saše Magazinovića kojom se Ministarstvo civilnih poslova BiH zadužuje da u roku od 30 dana, u saradnji s entitetskim ministarstvima zdravstva, obavijesti Vijeće ministara BiH o namjeri za pridruživanje Bosne i Hercegovine Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotrasnplant.

Zajednička komisija nije podržala poslaničku inicijativu Mirjane Marinković – Lepić kojom se nalaže Ministarstvu civilnih poslova BiH da, u roku od 90 dana, koriguje cijenu takse koja se plaća prilikom odricanja od bosanskohercegovačkog državljanstva, te da je uskladi s taksama država u regionu.

Zajednička komisija razmotrila je, primila k znanju i nadležnim institucijama uputila odgovore ili proslijedila pristigle dopise i predstavke građana – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.