Home » Predstavnički dom PFBiH: Usvojeni finansijski planovi Zavoda za zapošljavanje, FERK-a i Zavoda zdravstvenog osiguranja
BiH

Predstavnički dom PFBiH: Usvojeni finansijski planovi Zavoda za zapošljavanje, FERK-a i Zavoda zdravstvenog osiguranja

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su danas Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje koji iznosi oko 153 miliona KM, što je za oko 20 posto više nego prošle godine jer su povećani prihodi iz doprinosa za nezaposlenost.

Obaveza Zavoda je osigurati materijalnu i socijalnu sigurnost nezaposlenih koja podrazumijeva tri zakonska prava. Jedno je pravo na naknadu u slučaju kada osoba ostane bez posla, duga je garantirati zdravstveno osiguranje te dokup staža do tri godine u situaciji kada osoba dođe pred penziju.

Za te namjene ove godine bit će izdvojeno 15 miliona KM, ali na toj stavci potrošeno je svega dva miliona KM prošle godine. Naime, Zavod doznačava sredstva u slučaju kada službe nemaju dovoljnih svojih sredstava da izvrši te obaveze.

Poslanici su također usvojili i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za ovu godinu koji iznosi gotovo 245 miliona KM, kao i finansijski plan Regulatorne komisija za električnu energiju (FERK) za ovu godinu koji je uvećan za gotovo 20 posto u odnosu na prošlu godinu.