Home » Predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović na samitu u Solunu
Svijet

Predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović na samitu u Solunu

Na danjašnjem samitu predsjednika država i vlada Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji će se održati u Solunu učestovat će Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Već treći put Grčka predsjedava SEECP-om , a ovogodišnji samit je pod nazivom “Strenghtening SEE Synergies”. Tema samita je jačanje sigurnosne saradnje, razmjena iskustava u jačanju demokratskih institucija i ljudskih prava, ekonomska saradnja i sve u kontekstu evropske perspektive regije Jugoistočne Evrope, te pitanja zaštite okoliša i promocije održivog razvoja.

Nakon što je Miloradu Dodiku saopšteno da neće moći prisustovati večeri lidera nekoliko država, otkazao je put u Solun.

Dodik smatra da se Džaferoviću ne može vjerovati, te je jučer izjavio da Džaferović nema saglasnost svih članova Predsjedništva BiH za put u Solun. “Na jučerašnjoj sjednici glasao sam protiv zaključka da sam putuje i zatražio da svi članovi Predsjedništva idu na samit”-rekao je Dodik.

BLIC:   Netanyahu planira muslimanskim vjernicima ograničiti pristup džamiji Al-Aksa tokom ramazana

Na svom Twitter profile Dodik je napisao da se od Džaferovića mogu čuti “zlonamjerne poruke i izjave”, te da je o svemu ovome obavjestio grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa.