Home » Pravni fakultet u Zenici okruglim stolom obilježio Dan sjećanja na žrtve holokausta
BiH

Pravni fakultet u Zenici okruglim stolom obilježio Dan sjećanja na žrtve holokausta

Katedra za historiju države i prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici organizirala je danas okrugli stol povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta, na kojem su sudjelovali domaći i strani profesori i istraživači, od kojih su se neki uključivali posredstvom video linka.

Šef spomenute katedre zeničkog fakulteta prof. dr. Dževad Drino napomenuo je kako tradicionalno obilježavaju ovaj značajan datum svjetske, bosanskohercegovačke i zeničke historije, koji je 2005. godine uspostavila Generalna skupština Ujedinjenih nacija te se obilježava 27. januara.

-To je nešto što je naša tradicija i koju mi čuvamo. Moram reći da će se u februaru održati još jedna manifestacija, a dobio sam podatak da će i Galerija ‘Preporod’ Zenica u prostorijama Sinagoge u Zenici, održati izložbu posvećenu Jevrejima Brčkog, u saradnji sa ‘Preporodom’ iz Brčkog. To je nešto što smo Grad Zenica i naš univerzitet dužni našim sugrađanima Jevrejima, koji su najviše stradali u Drugom svjetskom ratu na širim područjima Bosne i Hercegovine – istakao je Drino.

Kako je kazao, na tom fakultetu obilježavaju ovaj dan zbog sjećanja na žrtve, čiji je broj prema “najsavremenijim, najmodernijim, najsvježijim istraživanjima američkih organizacija, sa dosadašnjih oko 55 miliona pomjeren do čak 80 miliona”.

– Udio jevrejskih žrtava je tu vrlo značajan. Dakle, radi se negdje od 5,5 do šest miliona Jevreja koji su stradali u različitim vidovima represije tokom Drugog svjetskog rata od nacista, ali i njima srodnih režima na ovim prostorima Evrope, ali i dobrog dijela ostatka svijeta – naglasio je Drino.

BLIC:   Uprava za indirektno oporezivanje BiH okončala postupak uništenja za ukupno 2.783 vozila

Sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Grada Zenica Kenan Hodžić naglasio je kako su ovakvi skupovi važni i da bi “poručili koliko je važno sjećanje, ali u isto vrijeme da upozorimo koliko je opasno zlopamćenje” koje vodi u nova stradanja i nove žrtve.

Napomenuo je kako je hram Sinagoge vraćen na upotrebu Jevrejskoj općini Zenica, ali do kraja nije riješeno pitanje kako će se ta zgrada održavati, a potrebno je i više raditi na popularizaciji Starog jevrejskog groblja u Raspotočju kod Zenice, koje će sutra na Dan sjećanja na žrtve holokausta posjetiti u 13 sati.

U radu okruglog stola sudjelovali su i predstavnici Memorijalnog centra Yad Vashem iz Jeruzalema (Izrael), zatim Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, a, po prvi put, i predstavnici Instituta za istraživanje genocida u Kanadi.

Posredstvom video linka javio se i bivši profesor zeničkog fakulteta dr. Enis Omerović, koji je sada predavač na Kraljevskom univerzitetu u Rijadu (Saudijska Arabija). Svi su učesnici potencirali kako je ovakav skup važan i zbog genocida koji je u proteklom ratu u BiH počinjen nad Bošnjacima i Hrvatima zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenica, koji su i dalje negira te dovode u pitanje broj žrtava tog genocida.