Home » Požar u crkvi u Egiptu, najmanje 41 osoba poginula
Svijet

Požar u crkvi u Egiptu, najmanje 41 osoba poginula

Najmanje 41 osoba je poginula, a 45 ozlijeđeno u požaru unutar crkve u egipatskom gradu Gizi u nedjelju, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora.

Požar vjerojatno na električnim instalacijama izbio je kad se 5.000 vjernika okupilo na misi u crkvi Abu Sifin u četvrti Imbaba, uzrokujući metež, rekli su izvori.

Ozlijeđeni su hospitalizirani, saopćilo je egipatsko ministarstvo zdravstva.

Požar, prema vlastima, još uvijek nije ugašen u crkvi nazvanoj po svetom Merkuriju iz Cezareje, kojeg štuju Kopti, najveća kršćanska zajednica na Bliskom istoku s 10 do 15 od 103 miliona Egipćana.

“Mobilizirao sam sve državne službe kako bih osigurao poduzimanje svih mjera”, objavio je predsjednik Abdel Fatah al-Sisi na Facebooku.

U martu 2021. najmanje 20 ljudi poginulo je u požaru u tvornici tekstila u istočnom predgrađu Kaira.

BLIC:   Erdogan: Izraelski ratni zločini ne bi trebali ostati bez odgovora

U 2020. dva požara u bolnicama odnijela su živote četrnaest pacijenata s COVID-om 19.

Iako brojni, Kopti smatraju da su potisnuti u društvu i osuđuju vrlo restriktivne zakone za izgradnju crkava i mnogo liberalnije za džamije.

Tema je osjetljiva i koptski aktivist za ljudska prava Patrick Zaki nedavno je proveo 22 mjeseca u pritvoru zbog “širenja lažnih informacija” zbog članka koji razotkriva kršenja kršćanskih prava u Egiptu.

Kopti su pretrpjeli odmazdu posebno nakon što je Sisi svrgnuo predsjednika Mohameda Morsija 2013. paljenjem crkava, škola i domova.

Sisi, prvi predsjednik Egipta koji svake godine prisustvuje koptskoj božićnoj misi, nedavno je po prvi put u hiastoriji imenovao koptskog suca na čelo Ustavnog suda.