Home » Postignut sporazum u Senatu SAD – reforma zakona o posjedovanju oružja
Svijet

Postignut sporazum u Senatu SAD – reforma zakona o posjedovanju oružja

Jučer je tokom dana skupina američkih senatora iz obje najveće stranke, uključujući dovoljno republikanaca da bi se izbjegla duga rasprava, postigli preliminarni dogovor o reformi zakona o posjedovanju oružja.

Ovi pregovori su doveli do dogovora koji su uslijedili nakon niza masovnih pucnjava u SAD-u, uključujući u školi u Uvaldeu u Teksasu prošli mjesec gdje je poginulo 19 djece te pucnjavu u maju u supermarketu u Buffalu u New Yorku u kojoj je poginulo 10 Afroamerikanaca.

Grupa senatora je objavila ograničeni dvostranački okvir kao odgovor na prošlomjesečne masovne pucnjave. Predloženi sporazum je mali napredak koji nudi umjereno ograničenje upotrebe oružja uz jačanje napora za poboljšanje sigurnosti u školama i programa mentalnog zdravlja.

Ovaj sporazum ne sadrži druga ograničenja koja zagovaraju demokrati i predsjednik Joe Biden poput podizanja dobi za kupnju poluautomatskih puški na 21 ili nova ograničenja za jurišne puške.

BLIC:   Istražitelji još nisu utvrdili uzrok smrti Alekseja Navaljnog

Načelni sporazum ima podršku najmanje 10 republikanskih senator, a to je dovoljno da dostigne 60 glasova u Domu što znači da bi on mogao doći do glasanja o usvajanju i nadvladati negodovanje jednog dijela republikanaca koji su protiv većeg dijela mjera vezanih za kontrolu posjedovanja oružja. Dogovor ima za cilj da učini dostupnom evidenciju maloljetnika kupaca oružja mlađih od 21 godine kada se rade provjere prošlosti.

Američki senatori iz obe partije najavili su pregovore o novom zakonu o oružju, koji će uključiti, između ostalog, bezbjednosnu proveru osoba koje kupuju oružje. Sporazum bi ponudio pomoć u novacu državama za sprovedbu ovog zakona o “crvenoj zastavi” koji olakšavaju privremeno oduzimanje oružja od osoba za koje se smatra da su nasilni, te za jačanje programa sigurnosti u školama i mentalnog zdravlja.