Home » Pokretanje biznisa i rad preko interneta – posao iz vlastitog doma
Biznis

Pokretanje biznisa i rad preko interneta – posao iz vlastitog doma

Rad preko interneta – S obzirom da je internet postao naša svakodnevnica sve više je onih koji pokušavaju da nađu posao putem interneta iz svoga vlastitog doma. Ukoliko ste početnik dovoljno je samo da pretražite stranice i blogove a kojih je jako puno, u kojima postoje razna objašnjenja i načini kako poslovati od kuće. Možda neka ideja bude baš vaš idealan posao.

Postoje neki poslovi za koje vam nije potrebno mnogo ulaganja da biste ga pokrenuli. Ponudit ćemo vam nekoliko ideja za samostalno pokretanje legitimnog poslovanja putem interneta.

Rad preko interneta – nekoliko ideja

BLOG ZARADA – jedan od najuspješnijih načina pokretanja online biznisa od kuće. Blogeri su osobe koje svoje znanje o temi objavljuju kroz pisanje raznih tekstova na blogu, a koji su dostupni javno tako da ih svako može pročitati. Shodno životnim okolnostima ljudi pretražuju Google tražeći temu koja ih interesuje. Reklame se obično prikazuju na stranici vašeg bloga, na koje čitatelj može da klikne. Svaki klik za vlasnika bloga je novčana naknada. Osim reklama postoje i marketing, info-proizvodi, prodaja fizičkih proizvoda i sl.

INSTAGRAM INFLUENSER – vrlo zabavan online posao. Influenser je osoba koja ima svoje pratitelje a kojoj on reklamira proizvode ili iznosi određene teme. Za početak trebate napraviti Instagam profil sa zanimljivim sadržajem o svom životu kako biste sakupili dovoljan broj gledalaca koji će da vas prate. Brendovi i trgovci će vas kontaktirati kako biste reklamirali njihove proizvode uz određenu dogovorenu naknadu.

BLIC:   Digitalizacija podiže konkurentnost i povećava profitabilnost kompanija

PRODAJA FOTOGRAFIJA – ništa lakše fotkaš, prikupljaš fora fotografije i prodaješ na nekim stranicama koje se bave fotografijama. Potrebno je registrovati se na neku od web stranica koja spaja prodavača fotografija i kupca. Uploadaš svoje fotografije i čekaš kupca koji će kupiti tvoju fotografiju. Na početku, zarada je mala, ali s povećanjem broja fotografija raste.

GRAFIČKI DIZAJN – dizajn loga, brošura, ilustracija, crtanje portreta, korica knjiga, prezentacija, 3d modela, odjeće, i sl. Rad na ovom poslu nije baš tako lagan, potrebno je poznavati Adobe Photoshop, Adobe Ilustrator i sl. Potrebno je napraviti neku vrstu portofolija kao primjer vlastitog rada kako biste pokazali klijentu u čemu ste dobri i šta ste do sada dizajnirali. Zarada od grafičkog dizajna je jako dobra.

VIDEO TEČAJEVI – prodajom info proizvoda ste samo na dobitku. Prodajete video informaciju i nemate troškova dostave, kao kada radite sa fizičkim proizvodom. Snimate video o nekoj temi kao npr. kako smršaviti, zdravo se hraniti, turističke destinacije, razna putovanja i takav video objavite na Youtube kanalu. Potrebno je imati publiku na blogu ili Youtube kanalu . Novac se zarađuje od oglasa koji se puštaju tokom gledanja nekog videa.