Home » Podignuta optužnica za nedopuštenu trgovinu lijekovima i cyber kriminal
Crna hronika

Podignuta optužnica za nedopuštenu trgovinu lijekovima i cyber kriminal

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Amela
Velića, rođenog 1991. godine u Sarajevu, državljanina BiH, i Amera Velića, rođenog 1991. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su od 22.09. do 22.12.2021. godine, suprotno odredbama člana 29. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH („Službeni glasnik BiH“, br. 58/08), neovlašteno nabavljali i prodavali lijekove čiji promet zahtijeva odgovarajuća odobrenja nadležnih institucija.

Optuženi su, prema navodima optužnice, nabavljali lijekove i medicinska sredstva od više proizvođača i uvoznika, te neovlašteno stavljali u promet putem korisničkog profila na internet oglasniku.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH su u Sarajevu, prilikom pretresa stanova, kuća i ostalih prostorija koje koristi optuženi, pronašli i izuzeli veću količinu lijekova i medikamenata namijenjenih u svrhu dalje prodaje.

Izvršenjem ovih krivičnih djela, nanosi se velika šteta i opasnost za zdravlje stanovništva, jer navedeni medikamenti, nisu prolazili procese i standardne kontrole farmaceutskih proizvoda koji su propisani u BiH.

Zbog svega navedenog, optuženi se terete da su počinli krivično djelo nedopuštena trgovina iz člana 212. stav 1. u vezi sa članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.