Home » Počela saslušanja i istraga o napadu na Kapitol
Svijet

Počela saslušanja i istraga o napadu na Kapitol

Kongresni odbor koji istražuje napad na američki Kapitol je započeo istragu i saslušanje u Kongresu. Podsjetimo se, pristalice Donalda Trumpa su izvele napad 6. januara 2021. godine na Kapitol kada su se zastupnici sastali da potvrde izbornu pobjedu aktualnog američkog predsjednika Joe Bidena.

Za vrijeme napada četiri osobe su smrtno stradale, a ozlijeđeno je oko 100 policajaca, četiri policajca su nakon događaja izvršila samoubistvo.
Odbor američkog Zastupničkog doma je pokazao snimke u kojima se može vidjeti kako prosvjednici napadaju policiju i probijaju se u Kapitol.

Ovo je prvo od šest planiranih saslušanja s ciljem da se pokaže da je bivši republikanski predsjednik Donald Trump bio u zavjeri kako bi se nezakonito održao na vlasti.

Liz Cheney, republikanska potpredsjednica komiteta, kazala je da je Trump “zapalio plamen ovog napada” i kazala je da su neredi ugrozili američku demokratiju. Isječci Trumpovih intervjua su izneseni i predstavljaju dio dokaza kao odgovornost za nemile događaje.

BLIC:   U SAD-u uhapšena Nada Tomanić, bivša pripadnica jedinice "Zulfikar"

Donald Trump je ubjeđen da su izbori bili namješteni i da je to bila prevara. Saslušana je i njegova kćerka, a prikazani su i snimci sa saslušanja u kojemu ona govori da je prihvatila Barrovo odbijanje teorije zavjere njenog oca.

Thompson, koji je Predsjednik odbora ujedno i zastupnik iz Misisipija  rekao je tokom saslušanja: “6. siječnja bio je kulminacija, bio je to pokušaj državnog udara, drski pokušaj, kako je neko rekao ubrzo nakon 6. siječnja, da se zbaci vlada. Nasilje nije bilo slučajno. To je bio posljednji Trumpov pokušaj.”

Donald Trump je javno nagovijestio da će se kandidovati za poziciju predsjednika SAD-a na izborima 2024. godine. On također iznosi da su posljednji predsjednički izbori bili namješteni.