Home » Pezer: Povreda me jako unazadila, ali ću pokušati ući u finale na EP-u u Minhenu
Sport

Pezer: Povreda me jako unazadila, ali ću pokušati ući u finale na EP-u u Minhenu

Zeničanin Mesud Pezer danas putuje za Minhen, gdje će nastupiti na 27. evropskom seniorskom prvenstvu u atletici koje će se u tom njemačkom gradu održati od 15. do 21. augusta.

Upravo će kvalifikacijama u bacanju kugle na minhenskom Olimpija stadionu 15. augusta, sa početkom u 10.00 sati, biti i otvorena ovogodišnja smotra najboljih evropskih atletičara, ali, nažalost, naš rekorder i olimpijac nije u najboljoj formi.

Potvrdio je to i ovosedmični, inače njegov prvi nastup nakon pauze zbog povrede od skoro 40 dana, u kojem je u mađarskom Sekešfervaru zauzeo 9. mjesto, s dužinom od samo 19,06 metara.

– Poznato je da mi je na Mediteranskim igrama u Oranu (Alžir), gdje sam s dužinom 20,23 metra bio četvrti, puknuo prsni mišić pektoralis te sam i tada morao prekinuti nastup. To je moja stara povreda, koju sam sada zaliječio, ali me je potpuno unazadila za ovu sezonu od koje sam puno očekivao.

Pokušao sam sve da se spremim za EP, ali, očito moja trenutna forma nije ni izbliza onakva kakvu sam planirao i želio. Pokazao je to i nastup na mitingu u Mađarskoj, na kojem sam bacio samo dva hica te odustao. Nije me ništa boljelo, ali sam osjećao neko zatezanje pa jednostavno nisam htio riskirati – kaže Pezer, koji se po povratku iz Mađarske odmah zaputio na Vlašić, gdje je trenirao protekle tri sedmice.

BLIC:   Reprezentacija BiH u taekwondou odbranila titulu prvaka Balkana

Pezer je prošle godine nastupio u finalu Olimpijskih igara u japanskom Tokiju, u kojem je s dužinom 20,08 metara bio jedanaesti, a u martu ove godine osvojio je osmo mjesto u finalu Svjetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu, na kojem je bacio odličnih 20,94 metra.

Njegov dvoranski lični i bh. rekord iznosi 21,15 metara, a bacio ga je 3. marta 2018. godine također na SP-u, čiji je domaćin bio engleski Birmingham. Rekord na otvorenom iznosi 21,48 metara, a ostvario ga je u švedskom gradu Vaksjo (Växjö).

– Ova je sezona zaista bila dobro krenula. Već sam na mitingu u Zenici, 8. juna, bacio 21,06 metara i tada sam bio siguran da će ovo biti možda na planiranom nivou za Mediteranske igre i Evropsko prvenstvo, jer svakako nisam ni planirao nastupiti na Svjetskom prvenstvu u američkom Eugenu (Oregon).

Vjerovao sam da mogu do medalje na MI, a nade sam polagao i na EP. Međutim, povreda se ponovo ispriječila te me unazadila za najmanje metar dužine. Međutim, pokušat ću da uđem makar u finale u Minhenu, koje je na programu istog dana kao i kvalifikacije, ali navečer u 20.58 sati. Nadam se najboljem – kaže Pezer.

Na listi najboljih evropskih bacača kugle Pezer se trenutno nalazi na 11. mjestu, s 1.230 bodova. Vodeći je s 1.383 boda Hrvat Filip MIhaljević, drugi je s 1.332 boda Poljak Konrad Bukowiecki, a treći s 1.331 bodom Srbijanac Armin Sinančević.