Home » Parkour sport – umjetnost pokreta ili vratolomija
Sport

Parkour sport – umjetnost pokreta ili vratolomija

Parkour sport – Da li znate ko su parkuraši? Jeste li ikada vidjeli šta rade parkuraši? To su osobe koje izvode razne aktivnosti i vratolomije iz discipline Parkour.

Parkour je dicsiplina nastala u Francuskoj 1980. godine koju je razvio Devid Belle i njegova grupa prijatelja. Devid je osnovao grupu Yamakasi 1997. godine čime je ovaj sport postao veoma popularan širom svijete. Zatim je 2001. godine snimljen film pod nazivom “l'art du déplacement” (Umjetnost pokreta) a nekad poslije preimenovan u „Parkour“.

Parkour je urbani sport u kojem pomičete tijelo od tačke „A“ do tačke „B“ prelazeći razne prepreke u prirodnom okruženju koristeći trčanje, skakanje, skokove, kotrljanje, penjanje i sl.

Zvuči kao zabavna igra, sport pun akcije, dok izvodite razne akrobatske pokrete, penjanje po krovovima, objektima, savladavajući razne prepreke, provlačeći se i kotrljajući.

Za ovaj sport nije potrebna neka posebna oprema. Bitno je da imate odgovarajuću sportsku obuću koja će vas zaštititi od ozljeda i udobnu odjeću. Isto tako vam mogu pomoći rukavice da biste zaštitili dlanove prilikom oslanjanja na neku površinu i štitnici za laktove i koljena.

BLIC:   Reprezentacija BiH u taekwondou odbranila titulu prvaka Balkana

Potrebno je pronaći odgovarajući prostor u kojem ćete vježbati tehnike i pokrete kako biste ojačali svoje mišiće. Kako budete redovno trenirali tako će se razvijati i vaš posebni stil i pokreti koje koristite kada izvodite neku aktivnost.

Parkour – uključen i u vojnu obuku

2016. godine Britanija je bila prva zemlja koja je zvanično priznala parkour kao sport. Parkour je postao veoma popularan u Kini. Iz dana u dan imamo na stotine onih koji su se pridružili ovom sportu. Parkour se koristi također u vojnim obukama.

Kako bismo parkour učinili manje rizičnim prvo moramo krenuti od manjih i lakših stvari i tako pomicati svoje granice. Tako ćemo steći samopouzdanje i sigurnost dok obavljamo neku aktivnost.

Nekada se povrede dešavaju i ako smo 100% sigurni u sebe, jer može se desiti da šipka na koju smo stali je klizava, ili čak neki pokret smo više puta uradili bez problema, danas nam to ne ide od ruke i sl.

Uvijek možete potražiti neku grupu ili stručnu osobu u svome gradu koja se bavi parkourom, jer ćete tako pravilnije naučiti izvoditi pokrete.