Home » Ostaje li Osmorka bez SDP-a nakon današnjeg glasanja u Domu naroda BiH?
BiH

Ostaje li Osmorka bez SDP-a nakon današnjeg glasanja u Domu naroda BiH?

Stoga i ne čudi informacija da bi početkom naredne sedmice trebao biti održan sastanak lidera Osmorke upravo na Nikšićevu inicijativu.

Tema je očekivana – dalje funkcioniranje te koalicije na nivou FBiH, a povod za sastanak je neusaglašeno glasanje prilikom izbora delegata za Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH.

Ubrzo se pojavila i informacija da je Nikšić uputio pismo upozorenja liderima stranaka Osmorke koje čine koalicijsku vlast.

U pismu, u čiji je sadržaj uvid imala Slobodna Bosna, Nikšić obavještava koalicione partnere da zbog svega što se danas dešavalo on “zamrzava status SDP-a u Osmorki”.

“Može ostati Sedmorka, ili kako god. Zakazat ćemo sjednicu Glavnog odbora SDP-a i predložiti da li da se donese odluka i da li da se otvore razgovori o drugim mogućim partnerima za formiranje vlasti. Ili da mi ostanemo opozicija, a vi kao Sedmorka da odete sa SDA”, navodno piše u pismu koji je Nikšić uputio koalicionim partnerima.

BLIC:   Sutra u BiH pretežno oblačno, lokalno moguća slaba kiša

Kako će se stvari odvijati u narednom periodu i hoće li ostatak Osmorke ozbiljno shvatiti upozorenje lidera SDP-a ostaje da vidimo u narednim danima, no nerealno je očekivati da će se SDP zadovoljiti trenutnim stanjem odnosa snaga.

Još jednom podsjećamo da su, što se tiče delegata iz Federacije BiH za Dom naroda BiH, iz Kluba Hrvata izabrani Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić ispred HDZ-a, Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić.

U državni Dom naroda iz Kluba Bošnjaka izabrani su Šefik Džaferović, Safet Softić iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a, Kemal Ademović iz NiP-a i Džemal Smajić (SBiH).

Izvor: klix.ba