Home » Osnovan Biciklistički savez Federacije BiH
Sport

Osnovan Biciklistički savez Federacije BiH

Osnivačka skupština Biciklističkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine (BS FBiH) održana je u ponedjeljak, 16. siječnja, u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH u Sarajevu, a Savez je utemeljilo 15 klubova iz Federacije BiH.

Za sve bh. bicikliste ovaj datum bit će upamćen ne samo po osnivanju Federalnog biciklističkog saveza, već kao svojevrsna prekretnica u biciklizmu, jačanju biciklizma kao sporta, te postavljanju čvrstih temelja za krovnu instituciju u biciklizmu.

Ono što slijedi je upisivanje Saveza u registar udruženja kod Ministarstva pravde FBiH, čime će njegovo osnivanje biti i službeno, priopćeno je iz Biciklističkog kluba Mostar.

Sjedište Federalnog biciklističkog saveza je u Mostaru, a 15 klubova osnivača jednoglasno je izabralo Emira Vučijaka za predsjednika Saveza, Biljanu Krtalić za glavnu tajnicu, dok su Blaženka Kustura, Vedad Karić, Tarik Imamagić, Dejan Slavuljica, Amar Njemčević i Toni Zorić izabrani za članove Upravnog odbora.

U Nadzorni odbor izabrani su Ivan Širić, Josip Ramljak i Jonuz Zoranjić.

Zbog velikog interesa za biciklizam na području FBiH očekuju da će BS FBiH uskoro brojiti 40 do 50 klubova članica, što opet govori o tome koliko je biciklizam kao grana sporta razvijen u Federaciji i kolika je bila potreba za osnivanjem krovne institucije biciklizma na toj razini.

– Doista velika čast je biti na čelu ove institucije, naročito nakon svih ovih godina koje sam proveo u biciklizmu i dao svoj doprinos njegovom razvoju kroz djelovanje u biciklističkom savezu na nivou države, kao i kroz MTBA asocijaciju gdje smo razvijali brdski biciklizam kao sport i rekreaciju. Napravili smo početni korak, a pravi posao tek slijedi. Zasigurno ćemo se zalagati za čvršće utemeljenje Biciklističkog saveza BiH, za postavljanje pravca u kojem svi mi biciklisti želimo da se biciklizam razvija i djeluje, a to je što kvalitetnije predstavljanje ovog sporta i Saveza van granica države, bolji uvjeti za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, tako i za sve ostale bicikliste, te što kvalitetnije isticanje i predstavljanje BiH kroz biciklizam kao sport – kazao je predsjednik Saveza Emir Vučijak.

BLIC:   Sloga u Doboju deklasirala Željezničar s 3:0

Iz novoosnovanog saveza istaknuli su da je članstvo besplatno te su pozvali sve klubove iz Federacije na učlanjenje kako bi se stvorila snažna institucija koja će djelovati na razvoju sporta i biciklizma.

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić pozdravio je osnivanje Biciklističkog saveza Federacije BiH, istaknuvši kako će se na taj način osnažiti biciklistička scena koja je već poprilično velika i snažna.

– Otvara nam se mogućnost apliciranja na natječajima kod resornih ministarstava za organizacije liga na razini Federacije, za trening kampove i rad s najmlađim naraštajima, organizacije edukativnih radionica i još mnogo toga, a sve kroz potporu i suradnju s našom krovnom institucijom, a to je BS BiH. Posebno me raduje što se pazilo na rodnu ravnopravnost, pa tako u upravnim tijelima Saveza imamo žene koje na ovaj način mogu dati svoj glas i ukazati na potrebe žena u biciklizmu kao sportu. Vjerujem da su pred biciklizmom svijetli dani – istaknuo je Zorić.