Home » Općina Novo Sarajevo bit će prva ‘sportska Općina’ u Kantonu Sarajevo
Sport

Općina Novo Sarajevo bit će prva ‘sportska Općina’ u Kantonu Sarajevo

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović uputio je zahtjev da se po prvi put u ovoj lokalnoj zajednici uvede praksa i da se u Nacrtu budžeta Općine za 2023. godinu planira fiksni iznos sredstava za podršku sportu i kulturi i to tri posto od ukupnih budžetskih sredstava za sport i dva posto od ukupnih budžetskih sredstava za kulturno-sportske manifestacije.

U saopćenju se navodi da će Općina Novo Sarajevo biti prva “sportska Općina” u Kantonu Sarajevo, direktno podržavajući sport i kulturno – sportske aktivnosti, te mlade nadarene sportiste koji Bosnu i Hercegovinu predstavljaju širom Evrope i svijeta na najbolji mogući način, saopćio je Odsjek za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove.

Posljednje dvije godine Općina Novo Sarajevo kontinuirano izdvaja značajna finansijska sredstva za razvoj omladinskog sporta, te podržava niz sportskih manifestacija koje su od značaja, kako za Općinu, tako i za državu.
Ove godine Općina je podržala 35 sportskih udruženja i klubova, za šta je izdvojeno više od 100.000,00 KM, a podržane su i tri značajne kulturne manifestacije “Festival folklora”, „Omladinski muzički festival“ i „Sarajevo film festival“ sa sredstvima od 70.000, 00 KM.

BLIC:   Dino Sirotanović oborio apsolutni rekord BiH na 50 metara delfin

Općinski načelnik pomogao je i odlazak 12 mladih nadarenih sportista, reprezentativaca Bosne i Hercegovine, na međunarodna takmičenja 2022. godine iz karatea, taekwondo-a, hokeja, streljaštva, bilijara, sankanja i drugih sportova, za sta je utrošeno oko 20.000,00, saopćeno je