Home » Ogrešević: Krajnje je vrijeme za reakciju Tužilaštva, OHR-a i PIC-a
BiH

Ogrešević: Krajnje je vrijeme za reakciju Tužilaštva, OHR-a i PIC-a

Vlasti manjeg bh. entiteta predvođene Miloradom Dodikom nastavljaju antiustavno djelovanje proslavom 9. januara, za koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da ne može biti “Dan RS-a”.

– Zbog toga pozivam Tužilaštvo BiH, ali i OHR i visokog predstavnika da konačno sankcionišu sve one koji su organizirali današnju proslavu i time ponovo ignorirali odluke Ustavnog suda BiH – navodi se, između ostalog, u reakciji Nermina Ogreševića, predsjednika Narodnog evropskog saveza (NES) BiH.

U saopćenju se ističe kako je 9. januar simbol napada na ustavni poredak BiH, na početak agresije, genocid, zločine…

– Zbog toga se ne može slaviti kao dan jednog od entiteta države Bosne i Hercegovine. Međutim, iako se o tome jasno odredio i Ustavni sud BiH, vlasti RS-a predvođene Dodikom nastavljaju ignorirati odluke Suda i podrivati državu Bosnu i Hercegovinu.

BLIC:   Delegacija Ureda za unutrašnje poslove turske ambasade posjetila FUP

Parade s dugim cijevima i oklopnim vozilima, odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina u jeku agresije Rusije na Ukrajinu unose nemir i šalju jasnu poruku ostalim narodima u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu da se Dodik nije promijenio i da nastavlja antidržavnu i prorusku politiku, čiji je osnovni cilj izazivanje tenzija, narušavanje mira i stabilnosti i u konačnici razgradnja države Bosne i Hercegovine.

Krajnje je vrijeme da Tužilaštvo BiH pokrene postupke protiv svih onih koji krše Ustav ove zemlje, ali i da reagira OHR, visoki predstavnik i Vijeće za implementaciju mira (PIC) – ističe se u saopćenju.

Ogrešević na kraju saopćenja dodaje da do napretka naše zemlje i njenog pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u sigurno ne može doći sve dok se neometano krši Ustav, provode secesionističke politike i iz Bosne i Hercegovine šalju poruke podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Izvor: faktor.ba