Home » Odobrilo Vijeće Evropske unije: Hrvatska uvodi euro od 1. januara 2023.
Svijet

Odobrilo Vijeće Evropske unije: Hrvatska uvodi euro od 1. januara 2023.

Vijeće Evropske unije danas je donijelo Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. januara 2023. godine, dopunu uredbe prema kojoj Hrvatska postaje 20. članica europodručja te uredbu kojom se utvrđuje fiksni konkurs konverzije kune u euro: 1 euro = 7,53450 kuna, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatska narodna banka navodi u saopćenju kako je Vijeće odluku donijelo u skladu s pozitivnom ocjenom Evropske komisije te nakon provedenih procedura i razgovora u Eurogrupi i Evropskom vijeću i uvažavajući mišljenje Evropskog parlamenta i Evropske centralne banke.

Odluku je kao predsjedavajući Vijeća za ekonomske i finansijske poslove (ECOFIN) potpisao češki ministar finansija Zbynek Stanjura, a dobrodošlicu u europodručje Evropska komisija pokazala je i porukom istaknutom na zgradi Charlemagne: Dobrodošla u euro, Hrvatska!

BLIC:   Nastavljen pad cijena nafte - Direktno.ba

– Od ulaska Hrvatske u europodručje naši će građani i poduzetnici imati konkretne, izravne i trajne koristi. U najvećoj mjeri nestat će valutni rizik, Hrvatska će biti investicijski atraktivnija i sigurnija u vremenima kriza. Euro je, također, ključna vrijednost evropskog zajedništva i omogućit će nam još aktivniju ulogu u evropskom projektu. Istinski sam ponosan na ovaj veliki hrvatski uspjeh – istaknuo je Boris Vujčić, guverner HNB-a.