Home » Od iduće sezone kraća zimska pauza u Premijer ligi Bosne i Hercegovine
Sport

Od iduće sezone kraća zimska pauza u Premijer ligi Bosne i Hercegovine

Pauza između dva dijela u Premijer ligi od naredne sezone biće kraća. U maju će Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i službeno donijeti odluku o skraćenju zimske pauze. I dok su širom Starog kontinenta fudbalska nacionalna prvenstva nastavljena ili će uskoro biti u Bosni i Hercegovini su fudbaleri premijerligaških klubova i dalje na zimskom odmoru. Nisu još ni počeli sa pripremama za nastavak sezone koji je planiran za 19. februar što znači da će od takmičarskih utakmica premijerligaški fudbaleri odmarati gotovo tri mjeseca.

I nije prvi put, odnosno razlog tolike pauze nije Svjetsko prvenstvo koje se po prvi put igralo u zimskom periodu. I u proteklim sezonama pauza između dva dijela prvenstva u Premijer ligi je bila rekordna. Rijetke su lige u svijetu u kojima pauza traje nekoliko mjeseci, ali kako SportSport.ba saznaje, ovo je posljednji put da će fudbaleri elitnog ranga bh. fudbala biti bez takmičarskih mečeva skoro tri mjeseca. Naime, iz izvora bliskih predsjedniku Fudbalskog saveza BiH Vici Zeljkoviću, saznajemo da će prvi čovjek bh. fudbala insistirati na skraćenju pauze, te da će na jednoj od sjednica Izvršnog odbora u maju, uoči sastavljanja kalendara takmičenja za narednu sezonu, biti i donesena odluka po tom pitanju.

Dakle, od iduće sezone popularna zimska pauza trajat će mnogo kraće i svakako da ova inicijativa treba biti pozdravljena, a za realizaciju ovog plana ogromnu ulogu odigrao je projekat rekonstrukcije premijerligaških terena. Uzimajući u obzir da je teren u Banjoj Luci već “pušten u pogon”, te da će uskoro za odigravanje mečeva biti spremni i tereni u Tuzli (Tušanj), Mostaru (Rođeni) i Sarajevu (Koševo) te da je na Grbavici ranije obnovljen, ali i da će se sa projektom rekonstrukcije terena nastaviti, može se reći da će uslovi za igru na njima i recimo u decembru ili krajem janura biti dobri.

Osim toga, dodajmo i da je trenutno čak šest klubova u Premijer ligi iz Hercegovine (Zrinjski, Velež, Široki Brijeg, Posušje, Leotar, Igman) gdje su vremenski uslovi u zimskom periodu sasvim solidni za odigravanje utakmica, tako da doista više nema nikakvih prepreka za skraćivanje pauze. A, da je kraća pauza od ogromne važnosti za bh. klubove smatra i nekadašnji trener Veleža i Sarajeva, Feđa Dudić, koji je u svojim istupima svojevremeno mnogo govorio o ovoj temi, te pozdravlja informacije do kojih je stigao SportSport.ba.

BLIC:   Lana Pudar čestitala Dan državnosti BiH: Pogledajte fantastičnu poruku naše SIrene

“Velika je to stvar za bh. fudbal. Reći ću vam da će benefite prije svega imati klubovi jer neće morati plaćati igrače da “leže” nekoliko mjeseci. Pripreme će kraće trajati, a samim tim će se smanjiti i troškovi priprema. Evo, uzmimo primjer Sarajeva koje sada ide na pripreme u Međugorje 10 dana, pa onda u Tursku još 14. Ogromni su to troškovi za naše uslove, a kada pauza bude kraća biće kraće i pripreme”, govori Dudić za SportSport.ba.

Mladi bosanskohercegovački stručnjak smatra da će i mladim igračima kraća pauza pogodovati.

“Mladom igraču u razvoju je ogromna pauza kada ne igra tri mjeseca i njima će skaćivanje pauze dosta pogodovati. Igrači će održavati tonus jer će biti kraća pauza. Prevelika pauza dovodi do gubitka performansi mišića i onda nakon duže pauze i starta priprema mogućnost povreda je veća. Zato u pripremnom periodu, pogotovo zimskom, bh. klubovi imaju nekih težih povreda”, govori Dudić i dodaje:

“Sa manje slobodnih dana, a više vremena za odigravanje utakmica i trenažnog procesa približit ćemo se evropskom standardu i onda je veća mogućnost da i naši klubovi u skorije vrijeme dočekaju grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Dakle, i iz Dudićeve izjave može se zaključiti od kolike je važnosti skratiti pauzu, tako da je inicijativa šprvog čovjeka Fudbalskog saveza BiH dosta značajna, te smo uvjereni da će naići na odobravanje i ostalih čelnih ljudi bh. fudbala.