Home » Objavljeni sastavi selekcija BiH i Švedske za susret Davis Cupa
Sport

Objavljeni sastavi selekcija BiH i Švedske za susret Davis Cupa

Teniske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Švedske objavile su spisak igrača koji će nastupiti na kvalifikacionom Davis Cup meču za ulazak u TOP-16 teniskih reprezentacija svijeta.

Meč između BiH i Švedske bit će odigran 3. i 4. februara u Štokholmu, a za Bosnu i Hercegovinu će nastupiti: Damir Džumhur, Nerman Fatić, Mirza Bašić i Tomislav Brkić. Predvodit će ih selektor Zoran Zrnić.

Za reprezentaciju Švedske nominovani su Elias Ymer, Mikael Ymer, Karl Friberg, Leo Borg i Andre Goransson, dok će na klupi biti Johan Hedsberg.

– Ovo je najvažniji Davis Cup meč u istoriji bh. tenisa u kojem će bosanskohercegovački teniseri probati izvojevati pobjedu i ulazak u TOP-16 najboljih ekipa svijeta. Podsjetimo da je Bosna i Hercegovina izborila učešće za kvalifikacioni meč finalnog turnira u “Davis Cup by Rakutan” u 2023. godini, pobjedama u prošloj godini nad reprezentacijama Tunisa (Tunis) i Meksika (Široki Brijeg, BiH) – saopćeno je iz Teniskog saveza BiH.

BLIC:   Sloga u Doboju deklasirala Željezničar s 3:0

Ovo će biti treći put da je teniska reprezentacija BiH uspjela doći na samo korak od velike završnice jedinog zvaničnog ekipnog svjetskog prvenstva u tenisu. Mečevi u gostima protiv Japana 2018. godine i protiv Australije 2019. godine, nisu bili uspješni.

Pobjedničkih 12 reprezentacija od ukupno 24 reprezentacije napredovat će u grupnu fazu finala Davis Cup takmičenja, koje će se održati u septrembru. Upravo će se te reprezentacije pridružiti finalistima iz 2022. godine, Kanadi i Australiji, te Italiji i Španiji koje su dobile tzv. wild cards.