Home » Obespravljeni radnici i dalje čekaju zakon o uvezivanju radnog staža u Federaciji BiH (VIDEO)
BiH

Obespravljeni radnici i dalje čekaju zakon o uvezivanju radnog staža u Federaciji BiH (VIDEO)

Na usvajanje budžeta Federacije zbog najavljenih povećanja penzija čekaju brojni penzioneri, ali i oni kojima je neuvezan radni staž, pa ne mogu otiću u zarađenu penziju.

Dugogodišnji je to problem koji Federalna vlada rješava sukcesivno i kroz javne pozive na koje mogu aplicirati radnici državnih i privatnih preduzeća, koja su zbog katastrofalnih odluka ranijih menadžmenata završila u stečaju ili likvidaciji.

Ove godine u budžetu je planirano 5,5 miliona KM za tu namjenu, no kako odgovarajućeg zakonskog rješenja za taj problem nema, brojni radnici i pored izdvajanja sredstava nakon godina i godina rada na biroima čekaju makar i minimalnu penziju.

Problem radnika Željezare Zenica

Odlazak u penziju za radnike preduzeća u stečaju postao je kao igra na sreću – iako im nije do igre. Zbog neuvezanog radnog staža ponovo su na čekanju.

– Neuvezan mi je staž od 2003. do 2017. Ne znam koliko će ta agonija trajati i da li ima svrhe da se nečija neodgovornost i bahatost održava na ljude koji su zaslužili da odu u penziju – priča Muhamed Podojak, bivši radnik Željezare Zenica u stečaju.

I nije Muhamed jedini od Željezarinih radnika. Njih 12 je 2022. godine čekalo na uvezivanje staža, no kroz dva javna poziva Federalne vlade problem nije riješen.

– Mada smo imali više radnika koji ispunjavaju uslove, odbijeni smo oba puta uz obrazloženje da nešto nije uredu u vezi s ID brojem, da smo nekakva trgovina veleprodaja, iako smo zadnjih sedam-osam godina dobijali sredstva – kaže Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika Željezara Zenica u stečaju.

Iz Federalnog ministarstva energije, rudastva i industrije na upit o problemu Željezarinih radnika navode da je isključivo sporna šifra djelatnosti te da su kriteriji za uvezivanje staža propisani programom koji usvaja Vlada Federacije.

– Uvidom u dostavljenu dokumentaciju uočeno je da je od Federalnog zavoda za statistiku dostavljena šifra djelatnosti predmetnog privrednog društva 46.74 – trgovina na veliko metalnom robom, što nije u skladu s kriterijem iz tačke II stav 5 Javnog poziva – navode iz Ministarstva.

– Uslova nikakvih nije bilo pod tačkom javnog poziva za firme u stečaju i firme u likvidaciji – ističe Avdija Halilović.

BLIC:   Meteorolozi objavili detaljnu prognozu do subote – evo šta nas očekuje

Uvezivanje staža Federalna vlada rješava sukcesivno

Sretni dobitnici u prošloj godini bili su radnici brojnih preduzeća u državnom i privatnom vlasništvu. Od planiranih 4,5 miliona za 265 radnika koji su ispunili uvjete utrošeno je 3,5 miliona maraka. Među njima i stotinjak radnika državne, ali i Krivaje s neuspjelom privatizacijom dočekali su uvezivanje staža.

– Vlada je uzela obavezu da je dužna u roku šest mjeseci po sticanju uslova za penziju uvezati staž. Međutim, svaka grupa Krivajinih radnika koji čekaju penziju najmanje po dvije, a ima ih koji su i po tri godine čekali penziju – rekao je Asim Didović, predstavnik penzionera Krivaja Mobel u stečaju.

Uvezivanje staža Federalna vlada rješava sukcesivno – putem javnih poziva. Posljednji zvanični podaci iz 2016. godine govore da je takvih radnika bilo 78.000, no brojka se smanjila.

– Kad su u pitanju javni pozivi, to je parcijalno rješenje. Prema našim procjenama, u zadnjih deset godina za preko 5.500 radnika u Federaciji je uvezan radni staž i utrošeno je 40 miliona maraka – navodi Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.

Proces bi možda bio bezbolniji, no zakonsko rješenje kao dio akcionog plana reformske agende u parlamentarnoj proceduri ostao je u formi prednacrta jer političke volje za njegovim usvajanjem nije bilo.

– Prošlo je sedam godina, a mi nemamo zakon o uvezivanju staža. Da stvar bude gora, u budžetu 2016. je planirano 50 miliona pod pretpostavkom da će biti usvojen zakon, godinu kasnije 26 miliona KM. Ni stoti dio nije utrošen u te namjene jer nije usvojen zakon – naglašava Mujkanović.

Ove godine u federalnom budžetu planirano je 5,5 miliona za izmirenje doprinosa, pa će novi krug javnih poziva donijeti radost i penziju za još nekoliko stotina radnika. No kako nepostajanje adekvatnog zakonskog rješenja veže ruke svima, nova garnitura vlasti i parlamentaraca na putu ka obećanoj Evropskoj uniji trebali bi se pozabaviti problemima iz prošlosti, ukoliko ne odluče da na radnike s prazninama u radnom stažu, a nerijetko i džepovima okreću glavu.

Izvor: federalna.ba