Home » Novi kružni tok na Španskom trgu u Mostaru – velika olakšica za građane
Biznis

Novi kružni tok na Španskom trgu u Mostaru – velika olakšica za građane

Ove godine grad Mostar će dobiti novi kružni tok, a koji će se graditi na Španskom trgu umjesto starog pod nazivom “turbo rotor”. Ovaj kružni tok će imati dvije saobraćajne trake, a rekonstrukcija saobraćajne infrastrukture počela je polovinom aprila.

Iz Gradske uprave Mostar istakli su da projektnu dokumentaciju je izgradila Integra d.o.o. Mostar, a dobavljač građevinskog materijala je građevinsko preduzeće HP Investing d.o.o. Mostar. Vrijednost ovog vrlo bitnog projekta za grad Mostar iznosit će 1.051.519,27 KM. Projekt će se finansirati iz granta Vlade FBiH u iznosu 500.000,00 KM, i ostatak iz proračuna Grada Mostar u iznosu od 551.519,00 KM.

Rok za završetak radova je planiran 15. jula ove godine.Ovakav infrastrukturni objekat će imati veliku prednost u saobraćaju za građane Mostara. Garantni rok za izvođenje radova će biti dvije godine, a na rasvjetna tijela pet godina.

2014. godine Grad Mostar je odabrao semafore kao rješenje u ovom dijelu raskrsnice. Također ovi semafori su trebali imati i modernu opremu za slabovidne, zatim prilaz za invalide i sl.

Ovakav kružni tok projektovan je tako da nije moguće prestrojavanje unutar njega. Također nema beskonačnog kruženja. Unutar kružnog toka vozne trake su odvojene razdjelnim elementima. Potrebno je da vozači prije nego sto uđu u kružni tok donesu odluku o pravcu kretanja.

Kružni tok bi u velikoj mjeri smanjio gužve, saobraćajne nesreće i brže odvijanje saobraćaja na ovoj dionici puta.