Home » Nove kineske vojne vježbe oko Tajvana u odgovoru na posjetu američkih zakonodavaca
Svijet

Nove kineske vojne vježbe oko Tajvana u odgovoru na posjetu američkih zakonodavaca

Kineska vojska saopćila je da je izvela nove vježbe u blizini Tajvana u ponedjeljak, dok se grupa američkih zakonodavaca nalazi u posjeti otoku koji Kina smatra svojim dijelom, i sastala se s predsjednikom Tsai Ing-wenom što Peking smatra kršenjem svog suvereniteta.

Pet američkih zakonodavaca, pod vodstvom senatora Eda Markeya, doputovalo je u Taipei u nenajavljenu posjetu kasno u nedjelju, što je druga grupa na visokom nivou u posjeti Tajvanu nakon posjete predsjedavajuće Zastupničkog doma Kongresa SAD Nancy Pelosi početkom augusta, koja je izazvala višednevne kineske ratne igre.

Kineska vojna jedinica odgovorna za oblast nasuprot Tajvanu saopćila je da je organizirala združene borbene patrole i borbene vježbe u moru i zračnom prostoru oko Tajvana u ponedjeljak.

BLIC:   Erdogan: Podizanje svijesti o izraelskim varvarstvima jedna od glavnih dužnosti Turske

Vježbe su “oštro odvraćanje Sjedinjenih Država i Tajvana da nastavljaju igrati političke trikove i potkopavaju mir i stabilnost u Tajvanskon tjesnacu”, dodaje se u saopćenju.

Kinesko ministarstvo odbrane je u odvojenom saopćenju navelo da posjeta zakonodavaca krši kineski suverenitet i teritorijalni integritet, te “potpuno otkriva pravo lice Sjedinjenih Država kao kršitelja mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu”.