Home » Novalić: Federacija BiH je veliko gradilište što pozitivno utiče na ekonomiju države
BiH

Novalić: Federacija BiH je veliko gradilište što pozitivno utiče na ekonomiju države

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas nakon svečanog otvaranja i puštanja u promet magistralne ceste M17.3 Neum-Stolac, da je Federacija BiH veliko gradilište što pozitivno utiče na ekonomiju države.

– Nakon više od 100 godina, Neum je konačno integriran u ostatak države, jer se do tog grada putovalo kroz Republiku Hrvatsku. Cesta je posljednji put rađena u austro-ugarskom periodu – izjavio je Novalić.

Podsjetio je da Vlada FBiH na različite načine podstiče ljetovanje u BiH, između ostalog, podjelom vaučera građanima, te da su sada omogućili i da bez pasoša građani stignu u Neum.

– Mi intenzivno gradimo. Ova cesta je bilo gotovo 100 miliona KM i gradili smo je četiri godine. Postigli smo nešto što su sanjale generacije – rekao je federalni premijer.

Ističe da je cijela Federacija BiH veliko gradilište, i to ne samo koridor Vc, već i područje na sjeveru Bosne ili Unsko-sanskom kantonu.

– To je rezultat dva projekta, modernizacija magistralnih cesta te koridor Vc. Imamo i treći program iz budžeta Vlade FBiH u okviru kojeg se od 200 do 300 miliona KM stavlja na raspolaganje Cestama FBiH i Autocestama FBiH – naglasio je.

Podvlači da se gradi kako bi se razvijao turizam te kako bi se robe i ljudi slobodnije kretali.

– Sve to pozitivno utiče na našu ekonomiju i mi ćemo tako nastaviti – poručio je Novalić.

Otvaranju magistralne ceste prisustvovali su, pored premijera Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kao i ministri u Vladi Federacije BiH te drugi federalni i državni dužnosnici.

Ukupna vrijednost projekta je 96.523.354,33 KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH i to 20.180.376 KM iz vlastitih sredstava (budžeta FBiH i sredstava JP Ceste FBiH), te kreditnih aranžmana s međunarodnim finansijskim institucijama (kreditna sredstva Svjetske banke i Evropske investicijske banke u iznosu od 75.463.246 KM, te EBRD-a u iznosu od 879.732,33 KM). Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 km.