Home » Njemačke škole uvode rodno neutralne oznake: Pojmovi “on” i “ona” više se neće koristiti
Svijet

Njemačke škole uvode rodno neutralne oznake: Pojmovi “on” i “ona” više se neće koristiti

Grad Berlin zvanično je iz školskih diploma i ostalih školskih dokumenata odlučio da ukine rodnu oznaku “on” i “ona” za učenike i učenice.

U glavnom gradu Njemačke će školske diplome i drugi školski dokumenti od sada postati rodno neutralni ukidanjem ličnih zamjenica “ona” (njem. sie) i “on” (njem. er), koje su se do sada koristile.

Preporuka je stigla iz dopisa Uprave za obrazovanje, a koji je dostupan njemačkim medijima, koji su i prenijeli ovu vijest. Ubuduće će u unaprijed formulisanim rečenicama postojati rezervisano mjesto u kojem se, na primjer, može koristiti ime ili lična zamjenica.

Primjera radi pisat će se “IME će preći u razred xy u nadolazećoj školskoj godini”, umjesto “on/ona će preći u razred…”. Za starije učenike viših razreda može se unijeti i prezime.

BLIC:   Kurti: Srbija mora u potpunosti biti odgovorna za nasilje na Kosovu jer su sigurno pomogli počiniocima

Prelazak na nove, rodno neutralne obrasce trebalo bi da bude dovršen tokom aktuelne školske godine. Kako navode njemački mediji, učitelji su pozvani da odgovore na želje učenika i ponude im rodno neutralno opredjeljenje.

“Kad god postoji želja da budu oslovljavani na neutralan način s obzirom na rodni identitet ili da budu oslovljavani imenom, treba izbjegavati lične zamenice i formulacije povezane s rodom”, navedeno je u dopisu.

Izvor: Klix