Home » Nezdrav zrak i danas u pojedinim dijelovima BiH, izbjegavati duži boravak vani
BiH

Nezdrav zrak i danas u pojedinim dijelovima BiH, izbjegavati duži boravak vani

Ni današnje jutro ne razlikuje se puno od prethodnih. Jutarnja magla i smog prekrili su većinu bh. gradova, a prema podacima Eko-akcije, trenutni indeks kvalitete zraka u glavnom gradu BiH je 239.

Izdato je upozorenje za osobe s respiratornim oboljenjima poput astme. Moguća je značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!

Nezdrav zrak je u Zenici, Jajcu, Vogošći, Ilijašu, Srebreniku, Tešnju i Kaknju.

Kod “nezdravog zraka” moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.