Home » Neum domaćin Međunarodnog festivala podvodnog filma
Magazin

Neum domaćin Međunarodnog festivala podvodnog filma

U sklopu manifestacije “Neumsko ljeto 2022” u petak, 19. kolovoza, u 19.30 sati započinje Neum Underwater Film Festival koji će se održavati u hotelu “Zenit” u Neumu.

Prve noći Festivala biti će prikazano 26 filmova u službenoj konkurenciji, a ulaz na sve projekcije je slobodan, najavili su organizatori.

“Zaključno s 15. kolovozom 2022. Organizacijski odbor zaprimio je enormno veći broj prijavljenih filmova u odnosu na prošlu godinu koja je bila odlična. Filmovi podvodnog svijeta pokazuju veliki interes i angažman amatera i profesionalaca sukladno interesima i temama koje obrađuju. Ovogodišnji žiri imao je težak posao i za konačnu nagradnu selekciju izabrali smo 26 filmova tj. 26 finalista iz cijelog svijeta”, kazao je osnivač i direktor Festivala Ivo Mikulić.

Publiku Neum Underwater Film Festivala očekuju iznimne podvodne atrakcije na filmskome platnu u Neumu.

“Bio sam izuzetno iznenađen i dirnut izvanrednim kvalitetom i raznolikošću prijava iz cijelog svijeta – od umjetničkih slika do uzbudljivih kratkih dokumentarnih filmova koji naglašavaju probleme izumiranja svjetskih oceana i morskih vrsta“, kaže član žirija Juergen H. Gangoly, iskusni savjetnik za komunikacije, podvodni fotograf, autor i ekolog iz Austrije.

U subotu, 20. kolovoza, u 11 sati održat će se edukativno – ekološka radionica podvodnog snimanja i sigurnosti pod nazivom “Podvodni svijet”, koju vode certificirani ronioci Mario Jerkić s timom, a Goran Stojkić, producent i snimatelj BONK produkcije, prezentirat će svoja iskustva na temu „Svjetlost u podvodnom snimanju“.

Drugi Neum Underwater Film Festival proglasiti će pobjednike za najbolji film festivala, najbolji BH podvodni film, najbolji eko film, najbolju glazbu i najbolju kameru.

Pokrovitelj manifestacije je Općina Neum, a Festival se održava u organizaciji Udruge “Standard”.