Home » Navike koje možemo uvesti ovog proljeća – učinite život ljepšim
Magazin

Navike koje možemo uvesti ovog proljeća – učinite život ljepšim

Svi smo nekada kao djeca maštali kako ćemo jednog dana objaviti svoju knjigu, napisati pjesmu ili čak nešto inovirati, pa hajde neka ovo bude proljeće u kojem ćete se vratiti svojim željama iz djetinstva.

Pokušajte steći ovih nekoliko navika koje će vaš život učiniti boljim i kvalitetnijim.

Pišite i slikajte

Izađite na svjež zrak svaki dan – pod ovim se misli na planirani izlazak, ne na šetnju do obližnje prodavnice ili hodanje od parkinga do radnog mjesta. Izdvojite barem 30 minuta svakog dana i izađite u šetnju. Koliko da ste umorni, svjež zrak i mlao fizičke aktivnosti će itekako prijati i vašem tijelu i umu.

Pišite tekstove, dnevnik, pjesme, slikajte i ispoljite svoju kreativnost, svirajte, stvarajte, i sl… Važnost hobija po mentalno zdravlje je veća nego što možda mislite. Možete početi plesti, heklati ili čak saditi cvijeće u saksijama ako nemate vrt u dvorištu.

Našem tijelu je potreban odmor, um se razvija, a hormon sreće raste.

Dobro raspoloženje

Prepustite se emocijama, ljubavi i druženju u potpunosti – Svi mi imamo nekada dane kada nismo raspoloženi ni sami za sebe, a kamoli za druge osobe. Zato trebamo iskoristiti one dane kada smo dobrog raspoloženja i iskoristite da to raspoloženje podijelite sa drugim ljudima.

Kako god da dogovorite da provedete to vrijeme, neka to bude šetnja do obližnjeg izletišta, odlazak u pozorište, bioskop sa dragim prijateljima ili članovima svoje porodice je puno bolje nego sjediti u kući i provoditi vrijeme uz mobilne uređaje. Isprobajte jahanje, plivanje, vožnju biciklom, posmatrajte sa obližnjeg vidikovca zalazak sunca i sl…

Iskoristite nedjelju

Nedjelja je uvijek bio dan za restart. Priprema za narednu sedmicu može biti veoma stresna možda zvuči grubo i već vidite neki dan prepun rasporeda i poslovnih planova. Ovu nedjelju iskoristite da se opustite ne razmišljajući o poslovima koji vas čekaju u narednoj sedmici. Ujutro operite posteljinu kako biste tu noć legli u omiljeni miris svježine.

Započnite sa rješavanjem nagomilanog smeća, možete očistiti prostor ukojem boravite kako biste se udobnije osjećali. I za kraj dana ima li šta ljepše nego provesti sate u mirisnoj kupci, uživate u dobroj seriji ili knjizi.