Home » NATO i Bosna i Hercegovina jačaju znanstvenu i tehnološku suradnju
BiH

NATO i Bosna i Hercegovina jačaju znanstvenu i tehnološku suradnju

Stručnjaci NATO programa Znanost za mir i sigurnost (SPS) susreli su se danas u Sarajevu s predstavnicima znanstvene zajednice Bosne i Hercegovine. Dužnosnici i istraživači s vodećih sveučilišta iz cijele zemlje okupili su se i razmijenili mišljenja o daljnjim mogućnostima suradnje, na “SPS informativnom danu” održanom u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Događaj organiziran u suradnji sa NATO Štabom Sarajevo istaknuo je značajno sudjelovanje znanstvenika iz Bosne i Hercegovine u regionalnim i međunarodnim istraživačkim naporima.

U proteklih deset godina razvijeno je više od desetak aktivnosti s Bosnom i Hercegovinom u okviru NATO-ovog programa Znanost za mir i sigurnost, u temama kao što su cyber obrana, protuterorizam i otkrivanje opasnosti od eksploziva u suradnji sa stručnjacima iz NATO-a i partnerske zemlje. Te aktivnosti pomogle su u izgradnji kapaciteta za suočavanje s cyber i hibridnim izazovima u BiH i širom jugoistočne Europe, te u razvoju inovativnih alata i pristupa borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

– Naša suradnja usklađena je s našim partnerstvom koje se razvija i u skladu sa sigurnosnim okolnostima koje se mijenjaju, te se sve više usredotočuje na primjenu tehnologija za suočavanje s novim i nadolazećim izazovima – rekao je Claudio Palestini, viši savjetnik pri NATO-ovom programom Znanosti za mir i sigurnost.

Na događaju su tri bosanskohercegovačka znanstvenika objasnila svoju nedavnu uključenost u istraživačke i razvojne projekte koje podupire SPS, predstavljajući svoje napore da poboljšaju detekciju eksploziva putem umjetne inteligencije i virtualne stvarnosti, povećati sigurnost komunikacija korištenjem kvantne tehnologije u 5G mrežama i optimizirati gorivne ćelije.

Događaj je također bio prilika za istraživanje novih zajedničkih aktivnosti, uključujući višegodišnji projekt odgovora na hitne situacije i upravljanja.

– Današnji sastanak samo je jedan od primjera aktivnosti koje poduzimamo u suradnji s NATO-om, upravo u cilju daljnjeg jačanja i unapređenja naše međusobne suradnje. Moramo optimalno iskoristiti mogućnosti koje nam se pružaju u okviru NATO SPS programa i zajedno biti mnogo aktivniji, istraživati i tražiti nova inovativna rješenja za širok spektar izazova – rekao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Program NATO-a Znanost za mir i sigurnost ostaje otvoren za istraživanje i znanstvenu razmjenu koja uključuje znanstvenike i stručnjake iz Bosne i Hercegovine. Mogućnosti suradnje objavljuju se kao pozivi na dostavu prijedloga, koji se mogu pronaći na web stranici SPS-a ili upisom na mailing listu SPS-a, saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.