Home » Namjenska industrija – zlatna koka BiH i bitka ko će je kontrolisati
Biznis

Namjenska industrija – zlatna koka BiH i bitka ko će je kontrolisati

Sektor namjenske industrije je jedan od najrazvijenijih i najprofitabilnijih u našoj zemlji, a posebno u Federaciji BiH. U pozadini političkih trvenja dešava se tiha borba za kontrolu i tog sektora, a kao moguća opcija spominje se i formiranje novog ministarstva u Vladi FBiH.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije je između ostalog nadležno i za taj sektor. Međutim, kako Klix.ba nezvanično saznaje postoji ideja da se to ministarstvo podijeli tako što će se formirati ministarstvo privrede koje bi trebalo kontrolisati i područje namjenske industrije.

Upravo je formiranje ministarstva privrede FBiH, kako saznajemo jedna od želja HDZ-a u narednom periodu. Iako do sada nije bilo intenzivnih razgovora o toj temi među političkim partnerima koji rade na formiranju vlasti, nije isključeno da će i ta tema doći na dnevni red.

A kontrola sektora namjenske industrije je itekako važna. Većina fabrika iz namjenske industrije preživjele su agresiju na BiH i poslijeratno doba te i danas uspješno posluju. Malo koja druga grana kao namjenska industrija pokazuje otpornost na ova krizna vremena.

Poznato je da BiH mnogo više izvozi, nego što uvozi ove vrste proizvoda. U 2022. godini najveći izvoz su ostvarile kompanije Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Pobjeda Technology Goražde, Pretis Vogošća, a tu je i kompanija iz entiteta Republika Srpska TRB Bratunac.

Ne treba zanemariti ni firmu BNT Novi Travnik, a tu je i firma “Zrak” iz Sarajeva uprkos određenim intencijama koje ukazuju da bi ta firma mogla ići u stečaj.

Ukoliko dođe do prepakivanja aktuelnog federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, sektor rudarstva bi mogao biti odvojen, a energetika i industrija bi mogle potpasti pod ministarstvo privrede. U tom kontekstu novoformirano ministarstvo bi bilo nadležno i za obnovljive izvore energije, a prije svega gradnju vjetroelektrana ili solarnih elektrana.

Sektor energetike, a time i namjenske industrije do sada su uglavnom kontrolirale probosanske stranke, odnosno one sa sjedištem u Sarajevu. A pitanje zainteresiranosti HDZ-a za ovaj resor je sve češća tema u političkim krugovima.

Od ranije je aktuelna priča i o južnoj interkonekciji, odnosno novom izvoru snabdjevanja gasom BiH. Taj projekat je važan jer bi trebao predstavljati dodatno smanjivanje ovisnosti o ruskom gasu.

Međutim, sve je intenzivnija priča kako tu konkeciju ne bi kontorlisalo već postojeće preduzeće u FBiH – BH Gas, već postoji ideja da se formira novo preduzeće u Grudama koje bi bilo nadležno za južnu interkonekciju.

Sve su to pitanja koja će biti pred novom vlasti u FBiH, a rasplet će itekako utjecati i na političku kontrolu i moć prije svega HDZ-a.

Izvor: klix.ba