Home » Namirnice za mladoliki izgled – Da li je moguće ishranom usporiti starenje?
Magazin

Namirnice za mladoliki izgled – Da li je moguće ishranom usporiti starenje?

U prošlosti se često tragalo za eliksirom dugovječnosti i receptima koji će potpomoći mladoliki izgled. Pokušavalo se pronaći tajnovito i čudotvorno rješenje koje će zaustaviti vrijeme i starenje.

Međutim, danas veliki broj ljudi želi brzo rješenje ne bi li u kratkom vremenu i preko noći izgledali mlađima. Ipak ima i onih koji žele na prirodan način koja nisu brza, ali su ipak dugoročno zadovoljstvo postići rezultat.

Upravo tako, upoznat ćemo neke od blagodati prirode a koje su itekako korisne za sprečavanje starenja i koje poboljšavaju naš mladoliki izgled.

Matična mliječ za mladoliki izgled

Pčelinji proizvod koji je veoma važan za održavanje mladolikosti je matična mliječ. Sadrži hranjive sastojke koji pomažu u sintezi bjelančevina i rastu stanica te poboljšavanju metabolizma. Bogata je vitaminom C i E i veoma je učinkovita u borbi protiv starenja.

Chia sjemenke

Chia sjemenke sadrže omega – 3 masne kiseline te imaju anti – age učinak na koži. Bogate su antioksidantima te vlaknima koje čiste tijelo od toksina,a koje dovode do nastanka bora i drugih vidjljivih znakova starenja.

Reishi gljiva

Smatra se da je ovo biljka dugovječnosti koju su koristili kraljevi. Nazivaju je još i rajskom travom, biljka sreće. Reishi gljiva reguliše rad jetre, živčani sistem, upotrebom smanjuje tjelesnu težinu, jača imunološki sistem, čisti organizam od slobodnih radikala i sl.

Gavez regeneriše kožu

Gavez sadrži velike količine tvari alantoina, koja potiče stvaranje novih stanica. Hormon koji se nalazi u korijenu gaveza doprinosi stvaranje novog tkiva. Tinkture koje se prave od gaveza veoma dobro nakon duže upotrebe regenerišu kožu.

Aloa vera

Biljka bogata vitaminima i mineralima također sadrži aminokiseline. Prilikom nanošenja vlaži kožu i tako prodire do najdubljeg sloja. Upotrebljava se kod suhe, osjetljive i oštećene kože. Učinkovit je lijek kod staračkih pjega po rukama.

Ginkgo biloba

Biljka koja sadrži antioksidacijska svojstva. Veoma dobro poboljšava mikrocirkulaciju, štiti arterije, vene i kapilare od oštećenja. Pomaže našu kožu od štetnog utjecaja slobodnih radikala i usporava proces starenja. Prilikom nanošenja na kožu vlaži je, daje joj lijep izgled i tonus.