Home » Najveći komad zlata ikad pronađen samo nekoliko centimetara ispod površine zemlje
Biznis

Najveći komad zlata ikad pronađen samo nekoliko centimetara ispod površine zemlje

Najveći ikad pronađeni grumen zlata je “Dobrodošao stranac” koji su otkrili John Deason i Richard Oates u Australiji 5. februara 1869. Grumen je dimenzija 10 puta 25 inča i dao je 2.248 unci čistog zlata. Pronađen je samo dva inča ispod površine zemlje.

Izraz “zlato” potiče od proto-indoevropske osnove *ghel / *ghol što znači “žuto”, “zeleno” ili možda “svijetlo”.

Zlato je otkriveno na svim kontinentima na Zemlji. Jedan kubni metar zlata težak je pola tone. Najveća zlatna poluga na svijetu teška je 200 kg.

Zlato se topi na 1064,43°C. Može provoditi i toplinu i električnu energiju i nikada ne rđa. Usred straha od recesije u martu 2008. godine, cijena zlata je po prvi put u istoriji premašila 1.000 dolara za uncu.

Medicinska studija u Francuskoj tokom ranog dvadesetog veka sugeriše da je zlato efikasan lek za reumatoidni artritis.

Zlato je toliko savitljivo da se od njega može napraviti konac. Unca zlata može se rastegnuti preko 50 milja.

Tradicionalno, investitori pokušavaju da sačuvaju svoju imovinu u teškim ekonomskim vremenima ulažući u plemenite metale, kao što su zlato i srebro. Svjetsko vijeće za zlato objavilo je izvještaj u februaru 2009. koji ukazuje da je potražnja za zlatom naglo porasla u posljednjoj polovini 2008. godine.

BLIC:   U FBiH će biti snižene i fiksirane cijene za 40 proizvoda

Omjer Dow/Gold, koji pokazuje koliko bi zlata bilo potrebno da se kupi jedna dionica Dow-a, dobar je pokazatelj koliko je recesija loša. Početkom 2009. godine, činilo se da omjer Dow/Gold ide ka istim niskim omjerima koji su se desili tokom 1930-ih i 1980-ih.

Godine 2005. Rick Munarriz se pitao da li je Google ili zlato bolja investicija kada se činilo da oba imaju jednaku vrijednost na berzi. Do kraja 2008. Google je zaključio na 307,65 dolara po dionici, dok je zlato zaključilo godinu na 866 dolara po unci.

Oko 1200. godine p.n.e., Egipćani su koristili neošišanu ovčju kožu za kopanje zlatne prašine iz pijeska Crnog mora. Ova praksa je najvjerovatnije inspiracija za „Zlatno runo.

Torinski papirus prikazuje prvu kartu rudnika zlata u Nubiji, velikog proizvođača zlata u antici. Zaista, egipatska riječ za zlato bila je “nub”, iz Nubije bogate zlatom. Dok su egipatski robovi često strašno patili u rudnicima zlata, egipatski zanatlije koji su izrađivali zlatni nakit za plemiće uživali su visok, gotovo svećenički status.

Tags