Home » Naglo pogoršanje kvaliteta zraka u glavnom gradu BiH
BiH

Naglo pogoršanje kvaliteta zraka u glavnom gradu BiH

Nakon nekoliko dana kvalitetnog zraka tokom noći i jutros u Sarajevu je došlo do naglog pogoršanja situacije i zrak je jutros nezdrav za stanovništvo. Indeks kvaliteta izmjeren u 7.00 sati iznosio je 164.

Upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebali bi smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Prema mjerenjima u ostalim bh. gradovima zrak je nezdrav za osjetljive grupe na području Lukavac i Tuzle gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 150 i 127.

U takvim uvjetima upozorava se da bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

BLIC:   Poruka ministra Isaka sa obilježavanja Dana bijelih traka u Sarajevskoj Vijećnici

Zrak je jutros umjereno zagađen na području Banje Luke i Srebrenice u kojima je indeks kvaliteta zraka u 7.00 sati iznosio 93 i 85. U takvim uvjetima sa kvalitetom zraka neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

Kako navode iz Eko akcije, koja prikuplja podatke, sa brojnih mjernih stanica zbog kvarova ili problema u prijenosu podataka jutros nema informacija u vezi sa kvalitetom zraka.