Home » Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena priznanja povodom Dana Zenice
BiH

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena priznanja povodom Dana Zenice

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Zenica, koja je sinoć održana u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica te na kojoj su tradicionalno dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama, obilježen je 587. rođendan tog grada.

Dan Grada Zenice obilježava se 20. marta, na dan kada je, 1436. godine u historijskim dokumentima Dubrovačke Republike zabilježeno prvi put spominjanje sadašnjeg imena tog grada, ali koji je, po arheološkim dokazima bio nastanjen i u prahistoriji.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović i premijerka Vlade Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, zajedno s ministrima iz te vlade.

– Drago mi je što na jednom mjestu vidjeti članove više nivoa vlasti, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti. Ovo je dokaz jednog lijepog i zdravog odnosa samo sa jednim ciljem – poboljšanje uslova života svima nama, ali i bolje sutra za generacije koje dolaze – kazao je predsjedavajući Gradskog vijeća Mirza Husetić.

On je zahvalio svima koji vole ovaj grad, koji rade na jačanju te prosperitetu i promociji Zenice.

– Samo zajedno, bez dijeljenja u ovim teškim vremenima, možemo nastaviti graditi uspješnu Zenicu. Naša Zenica nas uči zajedništvu, slozi, bratskim odnosima, jer da naši Zeničani nisu bili takvi pitam se bi li bilo i nas – istakao je Husetić, koji je bio i predsjednik Ocjenjivačkog suda za dodjelu javnih priznanja povodom Dana Zenice.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović naveo je da je ovo bila prva zima u kojoj je taj grad imao kontinuirano, kvalitetno i ekološki prihvatljivo grijanje iz novoizgrađene Toplane Zenica.

BLIC:   Održana tematska sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK o zdravstvenom osiguranju

– Deblokirali smo projekat izgradnje sistema kanalizacionih kolektora, čime je započeo veliki razvojni projekat skupljanja i tretmana otpadnih voda, vrijedan blizu 50 miliona KM – istakao je Kasumović te najavio da će ove godine početi izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena te Poslovno-prodajne zone Zenica – Jug.

Najavio je da će ove godine početi i izgradnja zgrade na Smetovima, koja će biti baza Gorske službe spašavanja Zenica, čiji su pripadnici sudjelovali u spašavanju unesrećenih u razornom zemljotresu u Turskoj te kojima je na večerašnjoj svečanosti uručio prigodne plakete i nagrade.

Kasumoviću je dodijeljeno priznanje “Grb Zenice”, koje je ove godine dodijeljeno posthumno i prof. dr. Mahmutu Karaliću, priznanje “Nagrada Zenice” i novčani iznos od 2.500 KM dodijeljeno je primarijusu dr. Ibrahimu Ceri, dok je priznanje “Plaketa Zenice” posthumno dodijeljeno bivšem nogometašu i nogometnom treneru Husniji Arapoviću te Udruženju građana “Naš most”.

Cero se u ime laureata obratio te zahvalio svima na ukazanoj časti, a novčani iznos nagrade u cjelosti je odlučio donirati Udruženju građana “Naš most”.

U nastavku obilježavanja Dana Zenice u BNP-u je održan i koncert Edina Karamazova, jednog od najpoznatijih evropskih svirača lutnje i klasične gitare.

Inače, jučer je upriličena i svečanost otvaranja nove zgrade Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija te Aneksa B zgrade TechnoParka Zenica, a gradonačelnik Kasumović darovao je na Dan Zenice i prvorođenu bebu na Odjelu za porodiljstvo Kantonalne bolnice Zenica te je direktoru Javne ustanove Radio-televizija Zenica uručio ključeve prostorija koje će biti renovirane.